22. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aktsiisi võlgneb seitse alkoholifirmat

Juulis laekus riigieelarvesse enneolematult palju alkoholiaktsiisi, sest kaupmehed ostsid aktsiisilaod tühjaks. Samas võlgneb alkoholiaktsiisi praegu seitse Eesti alkoholitootmisega seotud firmat.

Liviko juht Janek Kalvi rääkis eile aripaev.ee-le, et hüppeline aktsiisitõus tekitas kaupmeestes vastupandamatu spekuleerimissoovi. Seega püüdsid kliendid juunis ohtralt alkohoolseid jooke krediiti võtta, ent tootja pidi 15. kuupäevaks aktsiisi deklareerima ning ära maksma. Paljud kaupmehed pole võetud jookide eest aga siiani tasunud.

"Meie debitoorse võlgnevuse osakaal on olulisel määral kasvanud," rääkis Kalvi kaupmeeste viinarallist. Et Liviko rahast tühjaks ei jookseks, kontrolliti aktsiisiga spekuleerivate poodnike majandusseisu eriti hoolikalt.

"Ütleks nii, et rahavoogude jälgimisega tuli tegelda väga hoolikalt, iga kroon oli arvel," vastas Kalvi aripaev.ee küsimusele, kas Liviko vajas maksude ning muude kohustuste õigeaegseks tasumiseks erakorralist käibelaenu.

"Kasutasime ka finantsinstrumente, kuid midagi erakordset siiski ei olnud," rääkis Kalvi. "Tänaseks on rahavood stabiliseerunud. Saime seekord hakkama. Kui jääda aga makse võlgu, võib sealt alata ohtlik protsess, mis lõpeb kurvalt."

"Kui maksedistsipliin oli korratu, olid ka krediidid väiksemad," avaldas Kalvi ettevaatusabinõusid. Sellele vaatamata võib juhtuda, et süvenev majanduslangus nõuab oma ning Liviko ei saa pankrotistuvatelt väikefirmadelt kogu võlga kätte.

"Keeruline ja tänamatu on hinnata, kui palju ja kes neist pankrotti läheb," ütles Kalvi ja lisas, "olukord on kindlasti keeruline."

Kangemat kraami soetasid võlgu eelkõige keskmise suurusega ja väiksemad kauplused. Aktsiisilaost veeti välja kuni kolme kuu napsuvaru. Lahjemat alkoholi rabasid ette aga suuremad kaubandusketid. Õlletootjad ning -maaletoojad on aripaev.ee-le öelnud, et kaupmehed soetasid umbes kahe nädala varu.

Teised alkoholitootjad, kellega aripaev.ee täna ühendust võttis, esialgu kommentaari ei andnud. Krediidiinfo andmetel oli aga Onistari maksuvõlg viimase seisuga 32,7 miljonit ning Onistar Tradingu maksuvõlg ligi 0,5 miljonit krooni. Aktsiisivõlg moodustas sellest ligi 29 miljonit krooni.

Offex Group on võlgu ligi 2,7 miljonit krooni makse. Sellest 1,9 miljonit on aktsiis. Remedia maksuvõlg ulatub ligi 1,2 miljoni kroonini. Firma on aktsiisi võlgu 0,3 miljonit.

Tallinna Karastusjoogid ning Viru Joogid võlgnevad vastavalt 0,4 ja 0,2 miljonit krooni makse. Teiste maksude seas on mõlemad võlgu ka alkoholiaktsiisi.

Ligi 150 000 krooni aktsiisi on võlgu ka juuni lõpus pankrotistunud kange alkoholi tootja Almo MS.

Maksuvõlgu pole Livikol, Altia Eestil, Liiwi Heliisil, Saku Õlletehasel, A. Le Coqil ega Puls Breweryl. Liiwi Heliisi ning Onistariga seotud Liiwi Kaubandusel ja Rakvere Piiritustehasel on küll maksuvõlad, kuid teiste maksude kui alkoholiaktsiisi lõikes.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077