Autor: Agnes Ojala • 6. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftatootjad kisklevad tulude kindlustamise pärast

Toornafta ja maagaasi tootjad kisklevad üksteise võidu, püüdes end kindlustada järjekordsete hinnalanguste eest.

Nafta hind on eelmise kuu rekordtasemelt, 147,27 dollarilt barrelist, langenud pea 20%. Eile langes toornafta hind kolme kuu madalaimale tasemele, makstes 118 dollarit barrelist, kirjutas FT.com.

Eelmisel nädalal oli iga 2009. aastaks nafta hinna tõusu peale mängija kohta turul peaaegu 10 sellist, kes panustasid langusele.

Kauplejate hinnangul ennustab müügioptsioonide – lepingute, mille omanikel on õigus teatud ajal toornaftat kindlaksmääratud hinnaga müüa – suur populaarsus vast liiga julgelt naftahindade langust.

Hetkel aga on New York Mercantile Exchange’i andmeid vaadates selge, et nende spekulantide arv, kes panustavad järgmiseks aastaks nafta hinnale alla 100 dollari barrelist, on viimase kuue nädalaga kahekordistunud.

Kauplejate sõnul on viimase kümne päeva jooksul rohkelt müügioptsioone ostnud üks suur turuosaline, ilmselt üks Ladina-Ameerika riiklik naftakompanii. Firma on end kindlustanud selle vastu, kui toornafta hind peaks järgmise aasta detsembriks langema 70 dollari peale barrelist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077