30. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaal sai valmis esimene hiigel-Airbus

Hamburgi Finkenwerderi lennujaamakülas on pidupäev: kohalikust Airbusi tehasest veeres esmaspäeval välja pikisilmi oodatud esimene A380. Emirates Airline'i lennukiparki kuuluva luksusliku reisilennuki esimene liinilend stardib reedel Dubaist New Yorki.

Emirates oleks pidanud küll oma A380 kätte saama juba läinud sügisel, aga tootmine venis ja oktoobrist sai 1. juuli. Emiratesi juht šeik Ahmed bin Saeed al-Maktoum on aga kannatliku loomuga mees ja on nõus ära ootama ka järgmised 57 juba ammu tellitud A380. Võtku see aega siis aastaid või aastakümneid, sest üle ühe lennuki kuus praegu Hamburgi tehases toota ei jõuta, ja nendegi puhul on tegemist A380 väiksemate vendadega.

"Tulevik on saabunud," teatas šeik esmaspäeval Hamburgis uut lennukit vastu võttes. "Meie Emiratesis oleme uhked, et seejuures väikest rolli mängida tohime." Ja šeiki tervitama tulnud 2000-le Airbusi tehase töölistele: "Teie kirjutasite ajalugu."

Ja kui kord juba Hamburgi tuldud sai, esitas šeik kohe ka järgmise tellimuse: ehitatagu 60 väiksemat Airbusi lennukit, kokku 13 miljardi dollari eest.

Maailma suurima, A380 reisilennuki tükihind on 210 miljonit eurot. Emiratesi tellitud versioonis on kohti 489-le reisijale. Luksusliku sisuga lennuhiius on 1. klassi reisijatele ette nähtud dušikabiinid. Lisaks baarid ja erasviidid. Lennukeid toodetakse Prantsusmaal Toulouse'is ja Hamburgi lähistel Finkenwerderis.

Autor: Katri Soe-Surén

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077