1. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazpromi puhaskasum suurenes 7,3% võrra

Venemaa suurim ettevõte Gazprom, maailma suurim maagaasi tootja, teatas esmaspäeval, et 2007 aasta puhaskasum tõusis 7,3 %, samas ütlevad analüütikud, et need arvud näitavad nõrku tegutsemistulemusi aasta lõpu poole.

Gazpromi 2007. aasta puhaskasum kasvas 658 miljardi rublani (278,2miljardit krooni), olles suurem 2006. aasta 613,3 miljardi rubla (259,36457 miljardit krooni) suurusest tulemusest. Müügitulu kasvas 11% olles 2,39 triljonit rubla. Kasvu põhjuseks võis lugeda kõrgemaid kodumaised tariife ja ekspordihindade kasvu endistes NL-i maades.

Ettevõtte tegevuskulud kasvasid 24%, 1,689 triljoni rublani (714,2miljardit krooni). Kasvu tingisid põhiliselt kõrgemad gaasihinnad Kesk-Aasia maadest edasimüümiseks ostetava gaasi eest. Kulude tõusule aitasid kaasa ka firma keskmise palga tõus ja töötajate arvu suurenemine.

Gazprom ei avaldanud andmeid neljanda kvartali kohta, aga analüütikud avaldasid pettumust ettevõtte kvartali tulemuste osas, mille kohta nad ütlesid, et see tuli üle ootuste ainult erakorraliste tulude tõttu, mida firma ei täpsustanud.

„Puhaskasum ületas turu ootusi, aga see oli ainult mitme ühekordse põhjuse tulemus, mida analüütikud ei saanud ennustada“ Ütles Pavel Kushnir, Deutsche Banki analüütik Moskvas. „Tulemused ettevõtte normaaltegevustest neljandas kvartalis paistavad väga nõrgad“ lisas ta.

Gazpromi aktsiate hind põrkas tagasi ülespoole peale seda, kui oli kaotanud üle 15% oma väärtusest aasta alguses, kui majanduslikud probleemid Ühendriikides sundisid investeerijaid maha müüma arenevate turgude aktsiaid. Enne, kui tulemused esmaspäeval avaldati, tõusis Gazpromi aktsia hind 0,1% 341 rublani (146,5 kroonini).

„Lühiajaliselt on firma tulemused peamiselt mõjutatud gaasi müügihindadest Euroopas, mis praeguseks on kasvanud peaaegu 55% eelmise aasta keskmisega võrreldes.“ ütles Aleksander Burganski firmast Renaissance Capital enne kui kui tulemused väljastati. „Seetõttu ootame suuremat rahalist arengut selle aasta jooksul“ ütles Burganski

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077