20. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Ülemkogul keskenduti Lissaboni lepingule

Brüsselis lõppes täna Euroopa Ülemkogu kohtumine, mille tähelepanu keskmes olid Lissaboni lepingu tulevik ning toidu- ja kütusehindade tõus.

Tippkohtumisel arutati põhjuseid, miks Iirimaal toimunud rahvahääletusel jäid ülekaalu need, kes Lissaboni lepingut ei toeta, ning milliseid mõjusid omab see kavandatud muudatustele liidu töökorralduses.

Euroopa Liidu liikmesriikide valitsusjuhid ja riigipead olid üksmeelel, et olukorra hindamiseks on vaja rohkem aega. Seetõttu tullakse Lissaboni lepingu juurde tagasi oktoobris toimuval ülemkogul. Vahepealsel ajal tuleb Iirimaa valitsusel välja töötada ettepanekud, mille alusel on Euroopa Liidul võimalik reformidega edasi minna.

Ülemkogul osalejad väljendasid heameelt, et suurem osa Euroopa Liidu liikmesriike on Lissaboni lepingu juba ratifitseerinud ning ratifitseerimisprotsess jätkub.

„Lissaboni leping võimaldab laienenud Euroopa Liidul töötada tõhusamalt ning demokraatlikumalt. Kõik liikmesriigid peaksid Iiri referendumi tulemustest hoolimata saama lepingu suhtes oma arvamust avaldada,“ rõhutas Ansip Eesti seisukohta selles küsimuses.

Teise peateemana arutati Euroopa Ülemkogu kohtumisel toiduainete ja nafta hindade tõusu mõjusid inimeste igapäevasele elule ning majandusele tervikuna. Arutelude käigus leiti, et kõikvõimalikud abinõud, mis tehakse hinnatõusu mõju leevendamiseks vaesemale elanikkonnale, peavad olema selgesihilised ning vältima turu moonutamist.

Ansip rõhutas, et kavandatavate meetmetega ei tohi kaasneda negatiivne mõju Euroopa Liidu konkurentsivõimele ning maailmakaubanduse liberaliseerimispüüdlustele.

„Eesti peab protektsionistlikke poliitikaid üheks hinnatõusu põhjustajaks,“ ütles peaminister.

Ülemkogul tõdeti, et surve vähendamiseks toidu hindadele kasutatakse juba mitmeid abinõusid põllumajanduses. Euroopa Liidu ühtse põllumajanduspoliitika raames kavandatakse täiendavaid samme, et parandada põllumajanduse turule orienteeritust.

Euroopa Ülemkogu kahepäevasel kohtumisel arutati ka kliimasoojenemise ja energiajulgeolekuga seotud teemasid, justiits- ja siseküsimusi ning Euroopa Liidu välissuhteid.

Eileõhtusel koosolekul andsid Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid heakskiidu Slovakkia liitumisele Euroopa ühisraha euro alaga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077