19. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veel üks riik Euroopas kaalub tuumaenergiat - Holland

Euroopa riikide sekka, kes on valmis panustama tuumaenergiale ja ehitama uusi reaktoreid, võib lisanduda ka Holland.

Hollandi majandusministri Maria van der Hoeveni sõnul ei kujuta ta riigi tulevikku ette ilma tuumaenergiata, kui valitsus soovib täita CO2 heitmete vähendamiseks seatud eesmärgid, kirjutab Financial Times.

Hollandil tuleb leida alternatiiv maagaasile, millest toodetakse praegu 61% riigi elektrienergiast, kuid mille varud on vähenemas.

Praegu on Hollandis üks 1973. a ehitatud tuumaelektrijaam ning tuumaenergia osakaal vaid 2% Hollandi kodumaises elektribilansis. Võrdluseks on tuumaenergia osakaal Saksamaa elektritarbes 28%, Suurbritannias 21% ning Prantsusmaal 78%.

Hollandi tuumajaam pidi aastal 2004 töö lõpetama, kuid valitsus otsustas jaama tööaega pikendada aastani 2033.

„Kas ehitada uus tuumajaam või importida tuumaelektrit Prantsusmaalt, mida me praegu teeme,“ kirjeldas van der Hoeven Hollandi dilemmat. „Sisuliselt on kaks küsimust: kas me saame ilma tuumaenergiata hakkama – ja minu meelest ei saa – ning kas meil oleks vaja ehitada oma uus tuumajaam.“

Üle Euroopa hindavad poliitikud praegu ümber suhtumist tuumaenergiasse. Saksamaal hääletas parlament küll 2000. aastal tuumaenergia kasutamise lõpetamise poolt aastaks 2030, kuid kantsler Angela Merkel on lubanud tagasivalimise korral praeguste tuumaelektrijaamade käigusoleku aega pikendada. Ka Rootsi pole kiirustanud oma tuumaenergiast loobumise kava ellu viima ning Hispaanias puhuvad samuti sellele energialiigile soodsamad tuuled, kirjutas Financial Times.

Venemaa, mis ulatuslikust maagaasi kasutamisest enim kasu saab, plaanib ise ehitada järgmise 12 aasta jooksul 26 uut reaktorit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077