Autor: Mariliis Pinn • 9. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaa võib saada kümne miljardi kroonise meretuulepargi

Eesti Energia käivitas uuringud hiiglaslike meretuuleparkide rajamiseks Eesti rannikumerre ja Peipsi järve. 11 uuritavast piirkonnast kaks asuvad Saare maakonnas.

Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte direktor Ando Leppiman ütles Oma Saarele, et Saare maakonnas asuvad tuulepargi jaoks uuritavad alad Sõrve poolsaare ja Elda poolsaare vahelisel merealal Läänemere piirkonnas ja Liivi lahes Ruhnu ja Saaremaa vahelise ala Ruhnu poolsel küljel. Veel on tuuleparkide võimalike asukohtadena välja valitud piirkonnad Kihnu, Hiiumaa, Naissaare, Prangli ja Kunda lähistel ning Põhja-Peipsil.

Eesti Energia nägemuse kohaselt võiks ettevõtte poolt arendatavate meretuuleparkide koguvõimsus olla üks gigavatt. Iga eraldiseisva pargi tehniliselt optimaalseks installeeritud võimsuseks kujuneb 200–300 megavatti. Seega tuleb Eestis kõne alla kolme kuni viie tuulepargi rajamine, kusjuures ühes tuulepargis on sõltuvalt tuuliku ja tuulepargi võimsusest 40 kuni 100 tuulikut.

Ühe tuulepargi kogumaksumus on 440–660 miljonit eurot ehk 6,9–10 miljardit krooni.

Tuuletingimustest sõltuvalt kujuneb tuulikute optimaalseks kauguseks rannikust vähemalt 10 kilomeetrit. Kõik pargid läbivad järk-järgulise keskkonnatingimuste ja majandusnäitajate kadalipu, uuritakse tuule ressurssi, võimalusi võrguga liitumiseks, merepõhja sügavust jpm.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077