8. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi jätkab võitlust Vene puidutollide vastu

Rootsi kaubandusminister Ewa Björling jätkab võitlust Venemaal toorpuidu ekspordile kehtestatud tollide vastu, hoiatades, et Moskva paindumatus selles küsimuses võib saada takistuseks Venemaa pääsule WTOsse.

Nii nagu varem Soome, rõhub ka Rootsi sellele, et puidutollide tõstmine ei ole kooskõlas Venemaa ja Euroopa Liidu vahel sõlmitud kokkuleppega, millega pandi paika Venemaa WTOga liitumise tingimused.

„See on täiesti vale viis WTO liikmeks saamiseks,“ ütles Björling.

Eriti suure löögi saaks Rootsi metsandussektor Björlingi sõnul sellest, kui Venemaa teeks teoks oma plaani tõsta tulevast aastast toorpuidu eksporditollid 50 eurole kuupmeetrist. Kahes etapis on tollid tänaseks tõstetud esmalt 10 eurole ja aprillist 15 eurole.

„Olukord on väga tõsine. Suur osa Rootsi metsatööstusest pankrotistub kui tuleva aasta 1. jaanuarist tolle uuesti tõstetakse,“ ütles Björling agentuurile TT.

Rootsi hinnangul seavad Venemaa puidutollid Rootsis ohtu 6000 töökohta. Kokku on Rootsis metsanduses hõivatud 90 000 inimest. Soomes on eri hinnanguil Venemaa puidutollidest ohust 16 000 – 25 000 töökohta.

Rootsi valitsuse esmane eesmärk on saavutada puidutollide külmutamine tänasel tasemel, edaspidi aga juba tollide kaotamine.

Läbirääkimisi puidutollide üle peab Venemaaga Euroopa Komisjon. Seni mingit läbimurret sündinud ei ole.

Rootsis on samal ajal kuulda arvamusi, et Venemaa puidutollidest tingitud struktuurimuutused võivad Rootsi metsandusele ka kasulikud olla, tõstes Rootsi oma metsade väärtust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077