29. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arengufond otsib Eesti töötleva tööstuse kasvuvõimalusi

Arengufond lükkab tänasega käima seireprojekti „Eesti tööstuse restruktureerimise teed“, mis kestab 2008. aasta oktoobrini. Projekti eesmärgiks on määratleda Eesti töötleva tööstuse konkreetsed kasvuvõimalused globaliseeruvas maailmas järgneva 10 aasta jooksul ning nende võimaluste kasutamiseks vajalikud sammud järgneva 3-5 aasta jooksul.

Projekti teostavad Arengufondi partneritena Soome uurimisasutus Etlatieto Oy ja konsultatsioonifirma Gaia Consulting Oy, teatas fond. Seireprojekti raames analüüsitakse täpsemalt võimalusi erinevate töötleva tööstuse harude konkurentsivõime tõstmiseks ja seeläbi tööstuse struktuuri muutmiseks ning visandatakse vastavalt vajalikke arendustegevusi.

Seireprojekt „Eesti tööstuse restruktureerimise teed“ on osaliselt jätkuks jaanuaris valminud Arengufondi uuringule „Eesti majanduse konkurentsivõime hetkeseis ja tulevikuväljavaated”, mis andis ülevaate Eesti majanduse olukorrast, struktuurist ja rahvusvahelisest konkurentsivõimest ning tipnes arengufoorumiga.

Projekti vältel kaasatakse seiretöösse töörühmade ja intervjuude kaudu ettevõtjaid, teadlasi ning poliitikakujundajaid ning laiemalt arutatakse projekti tulemusi septembris toimuval konverentsil. Seiretöö lõpptulemused avaldatakse 2008. aasta oktoobris raportina arengufondi sarjas „Eesti fookuses“.

„Eesti majanduses ja eriti töötlevas tööstuses on restruktureerimine juba alanud ning see on paratamatu protsess,“ ütles Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna. Tema sõnul on aga küsimuseks, kuidas ja mis suunas see restruktureerimine toimub. „Oluline on ettevõtjate, teadlaste ning poliitikakujundajate koostöös läbi mõelda, kuidas saaks Eesti töötlev tööstus teha tiigrihüppe ning murda siseturu kammitsatest välja maailmakonkurentsi,“ märkis Pärna.

Projekti teostamiseks valiti pakkumiste põhjal välja Soome konsortsium, kuhu kuuluvad Etlatieto Oy ja Gaia Consulting Oy. Etlatieto Oy on Soome suurima erakapitali põhise majandusuuringute asutuse ETLA äriharu, kelle töötajatel on pika-ajalised kogemused majanduse ja tööstuse arengute uurimisel ja valitsusasutuste nõustamisel. Gaia Consulting Oy on üks peamisi Soome valitsusasutusi strateegiliste ja seireprotsesside korraldamises nõustavaid rahvusvahelisi konsultatsiooniettevõtteid. Projekti meeskonda juhib Etlatieto Oy juht Pekka Ylä-Anttila.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077