Autor: Agnes Ojala • 25. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik jagab uudse tehnoloogia ostmiseks 850 miljonit krooni euroraha

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts saatis täna kooskõlastusringile tööstusettevõtja tehnoloogiainvesteeringu toetamise määruse eelnõu, mille järgi hakkab riik tööstusi innovaatilise tehnoloogia soetamisel abistama.

Määruse eelnõuga toetatakse uute tehnoloogiate soetamisel ettevõtteid, kellel on suurem tootlikkus ning potentsiaal lüüa läbi välisturgudel. Toetusmeetme eesmärk on suurendada Eesti tööstuse rahvusvahelist konkurentsivõimet ning aidata kaasa suuremat lisandväärtust loovate töökohtade tekkele, teatas ministeerium.

Toetuse piirmääraks on eelnõu järgi suure tööstusettevõtja puhul kuni 20 protsenti ning väikse ja keskmise suurusega tööstusettevõtja puhul kuni 40 protsenti projekti abikõlbulikest kuludest.

Perioodiks 2007-2013 on tööstusettevõtjate tehnoloogiainvesteeringute toetamiseks kavandatud 850 miljonit krooni Euroopa Regionaalarengu Fondi raha. Kohustusliku omafinantseeringu peavad tagama toetuse saajad.

Toetusskeemi taolist ülesehitust soovitas ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellitud eeluuring, mis tõestas Eesti tööstussektori investeeringute-alast mahajäämust. Eesti tööstussektori investeeringute tase on kolmandik Skandinaavia tasemest. Uuringu järgi on just see üks põhjusi, miks Eesti tööstussektor loob vähe lisandväärtust, kuigi tööstuses on hõivatud 23 protsenti riigi töötajatest.

Pärast määruse vastuvõtmist ja kehtima hakkamist hakkab toetuste taotlusi vastu võtma Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077