22. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levada: metalliäri õitseb, järel on vaid kvalifitseeritud töötajad

Levadia Groupi juht Viktor Levada rääkis dv.ee-le, kuidas metalliäri õitseb ja negatiivses majandusolukorral on ka üks positiivne külg, nimelt on praeguseks alles vaid parimad töötajad.

Küsimustele vastab Viktor Levada.

Kuidas mõjutab keerulisemaks muutunud majandusolukord Teie ettevõtet?

Erinevalt paljudest teistest sektoritest edeneb metalliga kauplemine väga hästi. Tonnides müüme vähem kui varem, aga kasum kasvab kogu aeg, kuna maailmaturul muutub metall järjest kallimaks, teda on vähe, ja iga uue partii müüme kallimalt kui eelmise.

Majanduse aeglustumine on meie ellu toonud aga palju negatiivset. Palju ehitusi on peatatud, riiklikke tellimusi pole, tööstusettevõtete müügimahud kukuvad. Selle juures on aga üks positiivne moment…, nimelt on ettevõtteisse, kaasa arvatud Levadiasse, jäänud vaid kvalifitseeritud töötajad. Toimus nö looduslik valik, ja ainult kõige teenekamad pidasid sellele vastu. Neid inimesi ei koondatud, kuna nad olid suutnud ettevõttele tõestada oma vajalikkust.

Millisel kohal on Teie äris kinnisvara?

Kinnisvara on minu jaoks raha teenimise vahend. Levadia kõige tähtsam projekt on kinnistu Olümpia hotelli vastas. Kirjutasite kunagi, et see on magus tükk. Tõepoolest, see on magus tükk, rasvane, maitsev, kallis, ja kõigi hambad ei hakka sellele peale. Praegu pole lihtsalt õige aeg, kuid ma ei kiirusta kuhugi, saan seda maatükki hoida. Kinnistu on unikaalne, kuna nii palju vabu ruutmeetreid (umbes 8000 m2 Tallinna kesklinnas – toim.) enam kuskil pole.

Millises seisus on Teie kinnisvaraprojektid Koplis ja Lasnamäel?

Saime Kopli 69b kinnistule detailplaneeringu, mis lubab ehitada seitsmekordse elumaja. See saab olema ilus maja vaatega merele, kuid ehitus ootab oma aega. Pankadest ma praegu laenu küsima ei lähe, kuna tean, et nagunii ei anta. Oma raha eest ehitada oleks aga rumal.

Sama situatsioon on kujunenud Lasnamäel, Vana-Kuuli ja Liikuri nurgal. Detailplaneering on meil olemas, kuid koos partneriga ootame ehituseks paremaid aegu.

Kas Teile ei tundu, et majanduse jahenemise aegu võiks paigutada raha mõnda uude ärivaldkonda?

Ma pole enam selles vanuses, et eksperimenteerida. Mind huvitab täna vaid see, mida olen juba alustanud. Metallikaubandus edeneb tähelepanuväärselt, lihtsalt fantastiline. Ostame, ütleme 100% eest, müüme aga 115% eest. Järgmise partii ostame 130% eest. Kui oleks rohkem vaba raha, poleks üldse mingit probleemi. Praegu teenivad kõik metallikaupmehed, mitte ainult Levadia, head kasumit. Ainult et metalli on raske osta.

Millisena kujutate oma äri 10-20 aasta pärast?

Olen alati realist olnud ega armasta prognoosida. Mõtlen ette vaid aasta, kõige rohkem kaks-kolm aastat. 10 aastat, aga veel rohkem 20 aastat, on minu jaoks liiga pikk aeg.

Kui teistes majandussektorites müük lähemal ajal ei parane, soovitan Eesti ärimeestel end ümber orienteerud ja kaubelda teiste maadega. Kui Eestis müük ei lähe, müüge Venemaale.

Meie äri läheb Venemaal superhästi. Kaupleme kuues erinevas riigis ja Venemaa on hiigelsuur turg. Kui aga ka seal peaks probleeme tekkima, suurendame oma müüki Soomes, kus Levadial on väga hea koostööpartner. Müük läheb väga hästi ka Leedus, kus ehitus pole arenenud nii tormiliselt kui Lätis ja Eestis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077