5. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko juht: kuuldused Onistari surmast on enneaegsed!

Alkoholitootjate liidu juhatuse esimees ja Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi loodab, et konkurent Onistar saab makseraskustest üle.

"Praegu on Onistar müünud kaupa oma varude arvel. Aktsiisiloa tegevusluba on küll peatatud, aga see ei tähenda, et nad ei saaks müüa kaupa, mis neil on laos ja mille pealt on neil aktsiisimaks tasutud. praegu nad turult kuhugi kadunud pole. Lähitulevik näitab, kas nad saavad oma raskustest üle, tasuvad aktsiisi ning klaarivad maksu- ja tolliameti ning riigiga võlgnevused ning taastavad ka aktsiisilao tegevusloa. Kui kahe kuu jooksul seda ei juhtu, siis tuleb turul ilmselt mingi ümberjagamine, sest turg ju tühja kohta ei armasta. Praegu on kuuldused Onistari surmast enneaegsed,” kommenteeris Janek Kalvi aripaev.ee-le.

Kalvi sõnul ei üllata teda Onistari probleemid. „Loodame, et see ei muutu selliseks jadaks, mis neelab endasse ka teisi alkoholitootjaid. Usun, et sektor suudab tervikuna jalul püsida. Samas arvan, et see ei tähenda, et ettevõte oleks sellises seisus, kust ta ei saaks välja tulla,” lausus ta.

Eesti kange alkoholi turu liider on Liviko, täpse turuosa jättis Kalvi täpsustamata. „Meie peamine konkurent on Eesti turul kodumaise toodanguga Altia Eesti ja siis järgmisena Onistar ning siis Remedia,” märkis Kalvi.

Liviko juhi sõnul ei käi viinaturul peamine võitlus kodumaiste tootjate vahel: „Rääkida võib konkurentsist pigem imporditud alkoholi ja kodumaise alkoholi vahel ning laiemas mõttes ka grupiti: kange alkohol ja lahja alkohol. Toimuvad suuremat sorti ümberjaotumised.”

Järsud aktsiisitõusud lähendavad kodumaise alkoholi hinda importalkoholile. See tähendab, et mingil hetkel hakkab Viru Valge konkureerima importviinadega nagu näiteks Smirnoff. „Kunagi oli meie peamine konkurent salaalkohol, mis võib nüüd taas pead tõstma hakata. Kodumaiste tegijate vaheline tugev rebimine on jäänud 5–7 aasta taha,” rääkis ta.

„Loodan täiesti siiralt, et nad kosuvad sellest kriisist ja suudavad kõik enda õigused taastada. See võib ju kõlada variserlikult, aga tegelikult kõik negatiivsed sündmused destabiliseerivad turgu mingil määral. Onistari raskuste taga ei ole vaid küündimatus või suutmatus efektiivselt majandada, vaid siin taga on ka väga ebasobiv kliima alkoholitootmiseks üleüldiselt. Regulatsioonid on muutunud üsna karmiks, aktsiisitõusud, ühiskonna hoiakud ja alkoholipoliitika vajakajäämised – väga palju on siin ka väliseid negatiivseid tegureid. Majandus jahtub ka üleüldiselt,” lisas ta.

Esimesel jaanuaril tõusis alkoholiaktsiis 10%. „Turg reageerib hinnatõusudele alati suure valulikkusega. Aasta alguses kahanes kodumaise kange alkoholi turg ligi 40%,” kirjeldas Kalvi olukorda.

„Kerge aasta ei tule kindlasti kellelegi. Oleme suhteliselt murelikud. Aktsiisitõusud on üle aegade suurimad. Liidu poole pealt vaatame murelikult, kui 1. juunil tõuseb aktsiis teist korda ja 20%. On tõsine alus arvata, et uuesti tuleb käibele mõiste salaalkohol. Kui seoses Shengeniga on piiridel oluliselt vähem kontrolli ja riikide vahel on aktsiiside erinevused suured, siis on oodata, et tekib tõsine tõmme näiteks Läti poolt. Lätis on 1. juulist alkoholi hinnad oluliselt madalamad kui Eestis. Siiani on maksumärgid aidanud turgu kontrollida. Kui alkoholi hind tõuseb üle teatud piiri, siis on osa inimesi valmis teadlikult salaalkoholi ostma, kui saavad pudeli 10–20 krooni odavamalt,” oli Kalvi murelik. „Loodame, et riik on nüüd tunduvalt haldussuutlikum kui 10 aastat tagasi, kui olid väga suured probleemid illegaalse alkoholiga.”

Kalvi ei osanud öelda, kas järjekordne raske aasta alkoholiturul võib kohalike tootjate ridu hõrendada. „Väiksel tegijal väiksed probleemid, suured tegijal suured probleemid. Aga need on meie kõigi ühised probleemid. Oleme kõik ühesuguse olukorra ees. Aga võib juhtuda, et Onistari raskused pole erand. Praegu on meil kõigil suhteliselt keerulised ajad.”

"Ettevõtte maksuvõla puhul on kahjuks avalik info vaid võla olemasolu ja suurus, täpsemalt maksusaladuse tõttu sellele küsimusele vastata ei saa, " ütles maksu- ja tolliameti pressiesindaja Priit Rum aripaev.ee-le. Aktsiisilao tegevuse peatamine tähendab, et ettevõte võib küll toota, kuid ei tohi müüa edasi oma tooteid.

Onistaril on praegu umbes 35 miljoni kroonine maksuvõlg, millele lisandub veel intressivõlg.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077