5. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaat: ei maksa end põhjuseta süüdi tunnistada

Werol Tehaste eksjuhi Robert Närska advokaat Kalev Bachmann ütles, et põhjuseta ei maksa end süüdi tunnistada ja prokuröri pakutavat oportuniteeti vastu võtta.

Täna mõistis Tartu maakohus Weroli eksjuhid Robert Närska ja Helmo Hainsoo õigeks kuriteosündmuse puudumise tõttu. "Siit ka õppetund," kommenteeris Bachmann, "kui tunned, et pole süüdi, ei maksa pakutavat oportuniteeti vastu võtta."

Bachmanni sõnul pakkus prokurör kriminaalasja lõpetamist oportuniteedi ehk avaliku menetlushuvi puudumise tõttu. Selle vastuvõtmisega kaasneb alati süü omaksvõtt ning kohustus tasuda riigituludesse teatud summa või teha ühiskondlikult kasulikku tööd.

"Arestitud olid nõuded, mitte nende alusel laekuv raha. Sissenõudjaks oli Pere Leib ja raha kasutamiseks oli tema luba. Keegi ei tahtnud, et tehas seisma jääks," rääkis Bachmann, "prokurör laiendas kuriteo mõistet arestitud nõuetelt laekuva raha kasutamisele."

Aripaev.ee küsis, kuidas Närska ja Hainsoo sellisel juhul kriminaalsüüdistuse üldse said, kas tulenes see prokuröri liigsest innukusest või sellest, et keegi teda pidevalt tagant torkis. "Võib-olla mõlemat," vastas Bachmann naerdes. "Võib-olla ta lootis ka, et nad tunnistavad end süüdi ja maksavad raha ära."

Ühtlasi kiitis Bachmann Tartu maakohust põhjalikkuse eest. "Otsuse pikkus ületab kolm korda süüdistust," ütles advokaat ja märkis samas, et kohtuotsuse pikkus tulenes paljuski sellesse lisatud kaitsjate seisukohtadest.

"Vaid ühes punktis ei jaganud kohus meie seisukohta," ütles Bachmann ja lisas, et tema jaoks polnud tänane Weroli eksjuhtide kohtuotsus suur üllatus, ehkki õigeksmõistvad otsused pole just väga sagedased.

"Noh, ta tunneb ennast hästi," ütles Bachmann Närska enesetunde kohta. "Pidu ei saa veel pidada, natuke liiga vara. Seda saab alles siis, kui kohtuotsusel tempel all on."

Prokurör võib edasikaebamisest teatada seitsme päeva jooksul.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077