31. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspresident Clinton oli ärimehele Kasahstanis otsustavalt abiks

Kanada kaevandusinvestor Frank Giustra sai suurepärase uraanidiili Kasahstanis, temaga koos Kasahstani-reisil käinud Bill Clinton aga kümneid miljoneid dollareid omanimelisse heategevusfondi.

Kuigi visiit toimus juba 2005.aastal, sai annetus alles hiljuti avalikuks, kirjutas International Herald Tribune. Kahepäevasel Almatõs viibimisel sai Giustra firma sõlmitud eellepingud osalemaks kolmes uraani kaevandamisprojektis koos riikliku Kazatompromiga. Mõned kuud pärast Kasahhi tehingu lõplikku vormistamist sai William J. Clinton Foundation kanadalaselt 31,3 mln dollarilise annetuse. Almatõs sai kauane president Nursultan Nazarbajev tubli propagandavõidu, kui Clinton toetas agaralt riigi saamist Euroopa Julgeoleku- ja Koostöönõupidamise (OSCE) etteotsa. OSCE jälgib valimisi ja toetab demokraatiat, millega Kasahstanis on pehmelt öeldes probleeme. Clintoni avaldused olid vastuolus nii USA ametliku välispoliitikaga kui omaenda abikaasa senaator Hillary Clintoni kriitikaga Kasahstani kehva inimõiguste olukorra üle. Clintoni endine alluv Riigidepartemangus Robert Herman nimetas Clintoni toetusavaldust Kasahstanile OSCE juhtimise asjus absurdseks.

Koos hilisemate annetustega on Giustra endale taganud koha Bill Clintoni “siseringis”, mis tagab valitud jõukatele ettevõtjatele ekspresidendi sõprusega seotud privileegid. Nii Clintoni kui Giustra esindajate teatel ei abistanud Clinton Giustrat kuidagi tema äriliste eesmärkide saavutamisel Kasahstanis ning teema ei olnud Nazarbajeviga ka kõneks. Mitme IHT poolt küsitletud olulise asjassepuutuva isiku vastused viitavad siiski sellele, et iseseisvalt poleks ärimees pruukinud asjaga sedavõrd edukalt hakkama saada. Kazatompromi juht on aga Clintoniga hiljemgi kohtunud, väidetavalt arutati tuumaenergeetika tuleviku küsimusi. Esialgse järelepärimise peale Clintonile 2007.aastal toimunud kohtumine ei meenunud. Kazatompromi juht Dzhakishev aga näitas ajalehele uhkusega endast ja Clintonist viimase kodus tehtud fotot, mille ta oli külalistele nägemiseks seinale riputanud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077