Autor: Mariliis Pinn • 30. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnanõuete täitmine neelab tootjate kasumist miljoneid kroone

Saastamise vähendamine kujuneb suurtootjate esmaseks kuluallikaks, sest keskkonnanõuded muutuvad üha karmimaks.

Järjest enam saab üht või teist liiki toodangule turu leidmisel otsustavaks keskkonnaalaste ja tooteohutust kinnitavate sertifikaatide ning tunnistuste olemasolu, kirjutas Äripäev. Lisaks karmistuvad üha ka Euroopa Liidu keskkonnaohutuse tagamise normid ning suurenevad Eesti-sisesed saastetasud ja maavarade kasutamise tasud. Viimaste määr otsustatakse Eestis ja nende suuruse osas ei saa keegi euroliitu süüdistada.

Kõik see ei jäta ettevõtetele, kes kas tarbivad loodusressursse või paiskavad tootmise käigus keskkonda saasteaineid, valikut - keskkonnaohutuse tagamiseks on tarvis investeerida sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvaid summasid.

Nii lasub sellistel ettevõtetel, nagu Kunda Nordic Tsement, Viru Keemia Grupp, Nitrofert, Narva Elektrijaamad ja Eesti Põlevkivi, kohustuslike keskkonnainvesteeringute näol igal aastal palju suurem taak kui tööjõukulude suurenemine mõnekümne protsendi võrra. Juba kas või see, et valdavalt asuvad nimetatud ettevõtted Ida-Virumaal, näitab, et kõige suurem koormus keskkonnale lähtubki sealkandis tegutsevatest tootmisüksustest.

Ühed suuremaid saastajaid on energeetikaettevõtted. Nii lasub Narva ja Balti elektrijaamadel kohustus hiljemalt 2016. aastaks vahetada vanad tolmpõletuskatlad välja uute keevkihtkatelde vastu või varustada suitsugaaside puhastusseadmetega.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse- ja tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsep märgib, et riigi üldine kohustus on vähendada õhuheitmete, sh ka kasvuhoonegaaside emissiooni hulka.

Viimastega on praegu sedasi, et Euroopa Liit vähendas seni Eestile kehtinud kasvuhoonegaaside (süsinikdioksiid, dilämmastikoksiid ja metaan) emissiooni kvooti peaaegu poole võrra ja kuigi valitsus Euroopa Nõukogu sellekohase otsuse kohtus vaidlustas, tuleb meil lahenduse saabumiseni lähtuda tõsiasjast, et Eesti kasvuhoonegaaside õhkupaiskamise kvoot on senisest 47% väiksem. Riigile kehtestatud kvoot on jaotatud ettevõtete vahel ning ettevõte, kes kvooti ületab, peab seda juurde ostma.

"On võimalus, et millalgi tulevikus hakkab ka teiste heitmete keskkonda viimisel selline kvootide süsteem kehtima, mis on mõnes mõttes loogiline," selgitab Raudsep. "Võidakse ju öelda, et saastamine pööratakse äriks, aga kuna olukord muutub kiiresti, võib see äri olla kord kasumlik, kord kahjumlik."

Eesti Keemiatööstuse Liidu tegevdirektor Hallar Meybaum märgib, et praegusele suhteliselt edukale ajale vaatamata näevad keemiatööstuse ettevõtted eelkõige lähituleviku suuremaid probleeme Euroopa Liiduga liitumisel Eestile võetud kohustuste täitmises keskkonna valdkonnas.

"Need kohustused nõuavad suuri investeeringuid lühikese perioodi jooksul," tõdeb Meybaum. "Näiteks ASi Nitrofert investeerimiskohustus parima võimaliku tehnika rakendamisel nõuab sadu miljoneid kroone. Tähtaeg kukkus juba läinud aasta oktoobris, kuigi suurema osa tehnoloogiliste seadmete uuendamiseks oleks tarvis vähemalt nelja aastat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077