Autor: Tiit Elner • 29. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektripuudus viis kullapuuduseni

Lõuna-Aafrika Vabariigi kullatootjad ei saa kulla hinna tippseisust täiega rõõmu tunda, sest riigi logisev energiavarustus sundis kaevandusi seiskama.

"Just siis, kui kaevandusfirmad hakkasid end mõnusasti tundma, said nad selle paugu. Mis kasu on nendest kõrgetest hindadest, kui sul pole midagi müüa?" rääkis T-Sec'i analüütik Nick Goodwin kohalikule majanduslehele.

Kaevandusettevõtted teatasid eile, et loodavad tootmise selle nädala jooksul taastada, kuid töökohti ja majanduskasvu ohustavale energiapuudusele ei paista kuskilt lõppu, kirjutas International Herald Tribune. Energiapuudus andis löögi reedel, kui seiskusid Aafrika suurima majandusega riigi kaevandused, sealhulgas kulla-, teemandi- ja plaatinakaevandused. See aitas omakorda kaasa nii väärismetallide hindade rekordtõusule kui LAV randi kursi langusele.

Kulla hind on jõudnud rekordilisele tasemele, ligi 930 dollarini untsist, plaatina hind samuti rekordkõrge - 1735 dollarit.

Hongkongi Lee Cheong Gold Dealersi juhi Ronald Leungi sõnul võib plaatinal olla võimalus ulatuda 2000dollarise hinnani, sest nõudlus ja pakkumine on tasakaalust väljas.

LAV presidendi Thabo Mbeki valitsus on aastate kaupa teeninud kriitikat energiatootmisse ebapiisava investeerimise eest. Kriitikute sõnul tegeleb valitsev Aafrika Rahvuskongress rohkem parteisisese võimuvõitlusega. Hiljuti kaotas Mbeki parteijuhi koha.

JP Morgani analüütikute hinnangul kaotavad neli juhtivat LAV kulla- ja viis plaatinatootjat 361,6 mln dollarit, kui kriis kestab nädal aega. Ettevõtete, valitsuse ja riikliku energiafirma Eskom kohtumistel kaalutakse, millal ja kuidas saaks tootmise taastada. Ülekoormuse vältimiseks kavatsetakse seda teha järk-järgult. Arvatavalt oodatakse kaevandustelt tarbimise 10% vähendamist. Energiafirma hinnangul võib kriis kesta kuu aega.

Kaevandaja Anglo American alustas eile taas tegevust, kui ettevõtte Londonist kohale sõitnud juht oli terve nädalavahetuse valitsuse ja Eskomi esindajatega läbi rääkinud. Üle 90% Eskomi toodetavast energiast tuleb kivisöest.

"Peame hakkama välja tulema kriisist, mis võib ohustada Lõuna-Aafrika kullatööstuse eluvõimelisust," ütles AngloGoldi juht Mark Cutifani. LAVs on elamud, poed ja ärid nädalate kaupa iga päev tundideks pimedaks jäänud ning mittetöötavad valgusfoorid on tekitanud hulga liiklusõnnetusi, nüüd on olukord elektriga leevenemas.

Analüütikute sõnul võib valitsuse poolt vaesuse vähendamiseks oodatud 6% kasvuga majandus aeglustuda, valitsus on aga eiranud juba 10 aastat vanu hoiatusi vajadusest rajada elektrijaamu.

"Eskomi hädad elektriga on juba rahvuslik häbi," ütles valitseva parteiga koalitsioonis oleva ametiühingute liidu kongressi juht.

LAV võimud on kriisi käigus taganud energiavarustuse vaid hädavajalikule nagu veevarustus, ventilatsioon, külmaseadmed. Suures osas kaevandustes on nüüdseks suudetud taastada kuni 70% tavapärasest elektrivarustusest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077