25. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putin pitseeris Gazpromi kontrolli Serbia naftafirma üle

Venemaa president Vladimir Putin kinnitas täna oma Serbia kolleegi Boris Tadiciga Moskvas kokkuleppe, mis annab Vene gaasimonopolile kontrolli Serbia kütusekontserni NIS üle.

See on Venemaa "tasu" Serbia toetamise eest Kosovole iseseisvuse andmise vastustamisel.

Tehingu järgi saab Gazprom Neft 51% Naftna Industrija Srbije (NIS) aktsiatest, vahendas Bloomberg.

„Koostöö Gazpromiga avab Serbiale võimaluse saada energiakeskuseks mitte üksi Balkani, vaid kogu Euroopa jaoks,” ütles Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller pärast lepingu allkirjastamist.

Nädalapäevad tagasi teatasid Serbia meediakanalid, et Gazprom pakkus NISi osaluse eest 400 miljonit eurot, mis mitmete analüütikute hinnangul oli turu hinnast madalam hind. Lisaks pakkus Gazprom 500 miljoni euro eest investeeringuid gaasi infrastruktuuri projektidesse. Pole teada, kas hinda on vahepeal tõstetud.

Tehingu allkirjastasid Gazprom Nefti juht Aleksander Djukov ja Serbia infrastruktuuriminister Velimir Ilic Venemaa ja Serbia presidentide juuresolekul.

Ilic allkirjastas ka Venemaa energeetikaministri Viktor Khristenkoga koostöölepingu, mis määrab kindlaks Serbia osalemise Gazpromi plaanitavas gaasitorus South Stream, mis kulgeb Bulgaaria kaudu Lääne-Euroopasse.

Nende tehingutega seob Serbia oma energiatuleviku Venemaaga. Kindel klient Gazpromi gaasitorule South Stream on ühtlasi järjekordne tagasilöök ELi konkureerivale torujuhtmeprojektile Nabucco, mis peaks vähendama ELi sõltuvust Venemaa tarnitud gaasist.

Tänased tehingud allkirjastati üheksa päeva enne Serbia presidendivalimiste teist vooru, kus vastamisi on Moskva-meelne rahvuslane Tomislav Nicolic ning ELiga tihedamaid sidemeid pooldav praegune president Boris Tadic. Esimese vooru 20. jaanuaril võitis Nikolic 39,4%ga. Tadic kogus 35,4% häältest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077