Kaubanduskoda: rootslaste lahkumine on teemaks tulnud küll

Rootsi Kaubanduskoja Eestis ombudsman
Kristiina Sikk ütles täna aripaev.ee-le, et kuigi Rootsi ettevõtete lahkumine
Eestist ei ole massiline, on see siiski murettekitava küsimusena esile
kerkinud.

„Jah, paar juhust on olnud, kus Rootsi ettevõtted Eestist ära kolivad. Viimane selline oli näiteks (sanitaarkeraamika tootja – toim.) Svedbergs. Suuremat lahkumise lainet aga ei paista,“ märkis Sikk.

Tema sõnul on mõni ettevõte ka osa tegevustest Eestist ära viinud, kuid siiski siia tegutsema jäänud. Näiteks on suuri masinaid tootev Fors MW viinud tootmise Hiinasse, Eestis pannakse osi vaid kokku. Üldiselt ongi lahkujad tootvad ettevõtted, konsultatsioone jm pakkuvad firmad jätkavad tavapärasel viisil.

Siinse tootmise ahvatlused hakkasid Siku sõnul kahvatuma juba veidi varem. Tegu ei ole alles 2007. aastal tekkinud nähtusega. „Tegelikult lahkus osa juba aasta varem ja võib-olla isegi 2005. aastal oli neid märke näha,“ lisas ta.

Nii nagu on neid, kes Eestist lahkuvad, on praegu vähemaks jäänud ka uute investeeringutega tulijaid. „Midagi massilist ei toimu. Ei ole massiliselt lahkujaid ega ka palju vähem investeeringuid, kuid 5 ja 10 aasta taguse ajaga praegust olukorda võrrelda ei saa,“ ütles Sikk, kelle sõnul praegu midagi hullu veel lahti ei ole, kuid teemaks on situatsioon tulnud küll.

Osale arutelus

  • Agnes Ojala

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara