Poola jääb tööstusinvesteeringute poolest alla vaid Hiinale

Poola on maailmas
investeerimisatraktiivsuse poolest 7. kohal, olles investorite seas populaarseim
sihtriik Kesk- ja Ida-Euroopas.

Uuringutefirma Ernst Young läbi viidud uuringust "Euroopa investeerimisatraktiivsus 2007" selgub, et välisinvestorite ligitõmbavuselt on Poola kogu maailma riikide hulgas 7. kohal, vahendas Poola Suursaatkond Eestis kohalikku ajalehte Gazeta Wyborcza.

Poolast eespool on teiste seas Hiina ja USA, Euroopa riikidest veel Saksamaa ja Suurbritannia. Uuringutulemustest selgub, et tööstuslikku tootmisse investeerimisel on Poola Hiina järel maailma riikide hulgas populaarsuselt teisel kohal. Ent Kesk-ja Ida-Euroopa riikide hulgas on Poola selles suhtes vaieldamatuks liidriks.

Viimasel ajal on suuremad investeeringud läinud Krakowi lähistel oktoobri alguses tööd alustanud MANi tehasesse ja Delli arvutite tootmisse Lodzis.

Informacyjna Agencja Radiowa kirjutas, et Krakowi lähistel asuvas Niepolomices avati 4. oktoobril MANi tehas, kus hakatakse tootma 15 000 veoautot aastas ja mis annab tööd 600 inimesele.

Hiigelsuur tehas Niepolomices läks Saksa kontsernile maksma 90 miljonit eurot (1,4 miljardit krooni). See on kolmas Saksa kontserni tehas Poolas. 2008. aastal investeeritakse palju ka Starochowices asuvasse tehasesse, kus hakatakse tootma MANi autobusse. Veoautod Niepolomicest jõuavad Ida-Euroopa ja Venemaa turule.

MANi grupp on üks suurimaid tarbeautode tootjaid maailmas, selle eelmise aasta käive Poolas moodustas 700-800 miljonit eurot (11-12,5 miljardit krooni).

Ajalehe Rzeczpospolita andmetel alustati äsja Poolas ka Delli arvutite tootmist. Lodzi tehas, mis läks maksma umbes 200 miljonit eurot (3,1 miljardit krooni), hakkab 2008. aasta jaanuarist andma tööd 1100 inimesele ja spetsialiseeruma sülearvutite tootmisele.

Lodzi tehas on üks kaasaegsemaid maailmas. Selle pindala on 35 000 m2 ja seda valmistasid ette 200 spetsialisti erinevatest riikidest. Delli heaks töötab maailmas kokku üle 70 000 inimeste ja selle tulu viimase nelja kvartali jooksul oli 57,4 miljardit dollarit (616 miljardit krooni).

Osale arutelus

  • Agnes Ojala

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara