3. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sadama maaostu tagant kumab Vooglaiu nimi

Tallinna Sadam soovib osta Muuga sadama kõrval asuvat maatükki, mille kummalistest ja keerukatest omanikuvahetuse skeemidest käib läbi ka Tallinna Sadama nõukogu liikme Märt Vooglaiu nimi. Veelgi enam, selle tehingu tagant paistab siiani Vooglaiu vari.

"Panen käe piiblile ja kinnitan, et mingit salaprotokolli mul selle maatüki suhtes advokaatidega sõlmitud ei ole. Tean vaid seda, et advokaadid, kellele kuuluv osaühing maa omanikuks sai, ongi selle maa tegelikud omanikud," kinnitab Vooglaid. "See, mis mängu advokaadid omavahel mängivad, pole minu asi. Kui see Estoplastile kuulunud maa 2000. aastal maha müüdi, polnud mina enam Estoplasti omanik ja nõukogu liige. Nii et juba 2000. aasta algusest pole mul sellega mingit pistmist," märgib Vooglaid.

Maa asub Viimsi vallas Muuga külas ja sealsed elanikud räägivad sellest tänini kui Vooglaiu maast. Kui Tallinna Sadam korraldas oktoobris Muugal lahtiste uste päeva, siis kasutas ka abivallavanem Haldo Oravas külameestega rääkides väljendit "Vooglaiu maa". Ta teatas, et "nüüd on ka Vooglaiu maa detailplaneeringu algatamise avaldus vallavalitsusse jõudnud".

Vallas mäletatakse teisitiUurin Oravase käest, miks ta kasutab väljendit Vooglaiu maatükk. "Aga see on ju Vooglaiule kuulunud," põhjendab Oravas. "Viimati käis Märt Vooglaid selle maa pärast vallamajas minu mäletamist mööda kas 2004. või 2005. aastal. Igal juhul oli see enne viimaseid kohalikke valimisi. Aga ma pean arvutist järele vaatama, kellele see maa juriidiliselt kuulub."

Mõne aja möödudes kinnitab Oravas, et maa kuulub advokaadi omanduses osaühingule. Kinnistusraamat kõneleb tõepoolest sellest, et Vooglaiul pole maaga juba aastaid mingit pistmist. Samuti äriregister. Pärast aastatuhandevahetust maaga toimunud tehingud sisendavad aga kahtlust, et kõik pole nii lihtne, nagu paberil paistab. 2000. aasta suvel Estoplasti ajutiseks pankrotihalduriks nimetatud Liina Nõmmik mäletab, et maamüük oli sel ajal pooleli ja advokaadid soovisid müüki lõpule viia. "Ma ei tea, kes neid oli palganud. Igale juhul mina panin maale võõrandamiskeelu peale ja minust see ka nii jäi," meenutab Nõmmik.

Asjaosalistel kehv mäluLiina Nõmmiku halduri kohal välja vahetanud Indrek Naurile aga ei taha too maatükk meenuda, ehkki just tema halduriksoleku ajal oli põhiküsimuseks, kuidas maksuametiga kokkuleppele jõuda, et maa arestist vabastada ja selle üleminek uuele omanikule lõplikult vormistada. "Mina ei ole selle maatükiga kuidagi seotud ega mäleta sellest midagi ka Estoplasti ajast. Kui mina halduriks sain, oli maatükk juba müüdud," lausub Naur.

Küsin, miks ta sel aastal Xenos Investi ostis ja kas ta teab, et kõnealune maatükk lühikest aega ka Xenose omandis on olnud. "See on mulle küll uudiseks, aga Xenose nimel on läbi aastate mitmeid kinnistuid olnud. Mina sain Xenose omanikuks alles sel aastal," sõnab Naur.

Kõnelus maatükki valdava Alfors Investi omanikuga, vandeadvokaat Ants Mailendiga läks kohe alguses teravaks. "Isegi sellise küsimuse esitamine on mulle solvav," vastab Mailend pärimise peale, kas ta on selle maatükiga seoses kellegi variisik. "Loomulikult olen ma seal ise omanik."

Vaevu jõuan esitada oma teise küsimuse: "Miks teie kolleeg Helmut Pikmets oma enamusosaluse Alfors Investis teile just nüüd müüs, kui terendab soodne müügileping Tallinna Sadamaga? Kõrvalolev enam-vähem sama suur krunt läks ju loosi 100 miljoniga?"

"Ma ei soovi oma eraäri üksikasju ajakirjanikega arutada," lausub Mailend ning sellega on meie jutuajamine lõppenud.

Seli: Vooglaid on tehingu osas passiivneTallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli kinnitab, et tema pole Märt Vooglaiu võimalikust seotusest Muuga sadama kõrval asuva maaga midagi kuulnud.

"Otsuse sel suvel soetatud maa kohta tegi nõukogu juba eelmisel aastal ning Vooglaid ei väljendanud sellega seoses mingit erilist aktiivsust või isiklikku huvi," sõnab Seli. "Senikaua, kuni maa hind on parketi hinnast odavam, tasub maad kokku osta nii palju kui võimalik," selgitab Seli, kelle väitel on Muuga sadamal vaja laieneda.

Tallinna Sadama algne plaan merepõhja täitmisega maad juurde saada on seiskunud ja vastav riigihange peatatud, sest Tallinna Sadam pidas riigihankele laekunud pakkumisi liiga kalliks.

Laienemise eesmärgil osteti suvel Muuga sadama kõrval ka teine, samuti enam kui 30 hektari suurune maatükk, mille hind oli 300 krooni ruutmeeter ehk kokku ligi 100 miljonit krooni.

"Nüüd oleme huvitatud ka seal kõrval olevast maatükist, mille ostmine oleks sadama arengu seisukohast loogiline," ütleb Seli. Ta lisab, et kui Vooglaid on tõesti selle maaga seotud, siis oleks tema osalemine ostuotsuse juures ebaeetiline. "Samas on tal võimalus end otsustamise juurest taandada. Aga ma kordan, et ma ei tea Vooglaiu seotusest midagi," kinnitab Seli.

Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand pidas tänavu suvel ostetud maatükke Muuga sadama arengu seisukohalt samuti oluliseks, seda enam arvestades, et kinnistutel kehtib sadama eesmärke silmas pidav detailplaneering.

Küsimusi tekitava maa omandimuutused * November 1997 Märt Vooglaiule kuuluv AS Herald Holding ostab õigusjärgselt omanikult Viimsi vallas Muuga külas 29,4 hektari suuruse maatüki. Herald Holdingu maaomand läheb üle Vooglaiule kuuluvale ASile Estoplast. Estoplasti aruandest võib järeldada, et Herald Holding maksis maa eest 8,4 miljonit krooni. Herald Holdingu suhtes algatatakse pankrotimenetlus, kuid see raugeb, sest ettevõte osutub varatuks. Ikka veel Vooglaiule kuuluv Estoplast loovutab maa tasuta kasutusvalduse sajaks aastaks offshore-firmale Baltic Investments Group Ltd. Vooglaiu nimi kaob Estoplasti omanike hulgast ja tema asemele astub Bahamal registreeritud Mortimer Holdings Ltd. Kinnistusregistrisse jõuab taotlus registreerida maa omanikuks OÜ Xenos Invest, mis kuulub vandeadvokaat Raul Markusele. Maksuamet on esitanud avalduse Estoplasti pankroti väljakuulutamiseks ja ajutiseks halduriks nimetatud Liina Nõmmiku taotlusel paneb Tallinna linnakohus kinnistule müügikeelu. Tallinna linnakohus kuulutab välja Estoplasti pankroti. Liina Nõmmik vabastatakse ametist, uueks pankrotihalduriks saab Indrek Naur. Pankrotihaldur saavutab Tallinna halduskohtus vaidluses maksuametiga võidu, kohus ennistab maksuvõla tasumise ajakava. Linnakohus tühistab maa võõrandamiskeelu ja Xenos Invest saab maa täieõiguslikuks omanikuks. Maa omanikuks saab OÜ Alfors Invest, mis kuulub offshore-firmale Barner Business L.L.C. Alfors Investi omanikuks saab vandeadvokaat Helmut Pikmets. Maa 100aastane tasuta kasutusvaldus läheb Hansapanga tütarfirma Hansa Capitali kätte, kes nii-öelda pandihoidjana kantakse ühes sellega kinnistusraamatus omaniku lahtrisse. Tegelik omanik on endiselt Alfors Invest, kes on nüüd juba aastaid tegelnud maa detailplaneeringu ettevalmistamisega. Tallinna Sadam ostab Alfors Investile kuuluva maa kõrvalt umbes sama suure, ligi 30 hektari suuruse maatüki, makstes selle eest ligi 100 miljonit krooni. Alfors Investi enamusosanikuks saab Helmut Pikmetsa asemel vandeadvokaat Ants Mailend. Alfors Invest esitab Viimsi valda avalduse algatada maa detailplaneering ja muuta maa sihtotstarvet. Tallinna Sadam peab Alfors Investiga kõnelusi maatüki ostuks. Tänu kõrval oleva maatüki omandamisele on Alfors Investi maa väärtus Tallinna Sadama jaoks kasvanud, sest võimaldab laiendada Muuga sadamat. Vastav detailplaneering on esitatud Viimsi vallale kinnitamiseks.

* November 1998

* November 1999

* Veebruar 2000

* Juuni 2000

* Oktoober-detsember 2000

* Märts-aprill 2001

* Mai 2001

* September 2002

* Juuni 2007

* Oktoober-detsember 2007

Autor: Äripäev , Peeter Raidla

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077