30. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazprom eelistab turuosa kaotamise asemel raha välja käia

Gazprom maksab Turkmenistanile oma positsiooni eest sealsel turul, tõstes järgmise aasta jooksul 1000 m3 ostetava gaasi hinna 150 dollarini, mis ületab tugevalt Vene siseturu hinda.

Venemaa ja Turkmenistan jõudsid sel nädalal kokkuleppele, et 2008.a. I poolaastal on hind 130, teisel 150 dollarit. Oma sammudega tagab Gazprom endale peamise ostja positsiooni 2028. aastani vaatamata lääneriikide püüdlustele Turkmenistani loodusvaradele paremini ligi pääseda, kirjutas ajaleht Kommersant.

2009.a. kujuneb hind Venemaal, SRÜs ja Euroopa Liidus makstava keskmise alusel, mis tähendab ilmselt veelgi olulisemat hinnatõusu.

Eelmisel aastal surnud isevalitsejalik president Nijazov (endale võetud tiitliga Turkmenbashi ehk Turkmeenide Isa) tõstis Venemaale müüdava gaasi hinna 65 dollarilt 100-le. See pidi kokkuleppe kohaselt kehtima pikemalt, kui nüüd ilmnes. Vene siseturu keskmine hind 2009.a. on 80-90 dollarit, EL-is 360-380 dollarit.

Praegu vahendab Gazprom Turkmenistani gaasi Ukrainale, kelle osaks jääb meeldiv võimalus turkmeenide hinnatõus kinni maksta. Turkmenistani praegune president Berdõmuhammedov on pidanud paljude Euroopa ja USA ametiisikutega läbirääkimisi riigi avamiseks maailmale.

Hinna tõstmise ettepanekut toetasid USA energeetikaminister ja Euroopa Komisjoni energiavolinik, alles pärast seda käidi see Venemaale välja. Gazpromi juht Aleksei Miller rõhutas lepingu sõlmimisel Ashabadis selle kehtivust 2028. aastani, Venemaa plaanib osta kuni 80 mln m3 aastas.

Praegu on Turkmenistani aastatoodang vaid 70 mln m3, selle suurendamise kava ulatub 250 mln m3-ni 2030. aastaks. Hoolimata riikidevahelise vastava kokkuleppe puudumisest rääkis Gazpromi anonüümseks jäänud esindaja ajalehele uue Prikaspiiski gaasijuhtme rajamise alustamisest 2008.a. See oleks alternatiiv Venemaad vältivale Turkmenistani gaasitoru projektile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077