Autor: Mariliis Pinn • 20. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjamaade energiabörs laieneb Baltikumi

Reedel allkirjastati Tallinnas lepe Põhjamaade ning Baltimaade ühtse energiaturu loomise alustamiseks. Projekti eesmärgiks on ühendada Baltimaade energiaturg Põhjamaade Nord Pool’i nime kandva energiakaubanduse piirkonnaga.

Sisuliselt tähendab see Põhjamaades juba täna toimiva päev-ette energiaturu Elspot ning päevasisese turu Elbas laienemist ühte või mitmesse Balti riiki. See omakorda avardab Balti riikides ning Põhjamaades tegutsevate elektritootjate ja -tarbijate kauplemisvõimalusi, teatas ettevõte.

Eelmisel reedel sõlmitud kokkuleppe osapoolteks on Põhjamaade energiabörs Nord Pool Spot AS, Helsingi linna ja Pohjolan Voima Oy ühisomanduses olev Eesti-Soome merekaabli osanik Finestlink Oy, Läti energiafirma Latvenergo AS ja Eesti elektrisüsteemi haldur OÜ Põhivõrk. Lähinädalatel on oodata leppepartnerite ringi laienemist.

„Põhivõrk on turuplats energiaga kauplemiseks. Alustatud projektiga oleme asunud seda turukohta laiendama ning looma turuosalistele võimalusi tegeleda kogu regiooni hõlmava energiakaubandusega,“ võttis leppe peamise eesmärgi kokku projekti juhtkomiteesse kuuluv OÜ Põhivõrk juhatuse liige Peep Soone.

Projekti esmase ülesandena leppisid osapooled kokku Eesti-Soome merekaabli Estlink lõunapoolses otsas eraldi hinnapiirkonna loomises. See võimaldab tulevikus kasutada Estlinki merekaablit efektiivsemalt ning senisest rohkem turule orienteeritult. Plaani kohaselt avatakse osa merekaabli võimsusest Nord Pool’i oksjonite jaoks ja elektrienergia tunnihind hakkab kujunema oksjonil otseselt kõigi turuosaliste kauplemise tulemusena.

„Muu kõrval on hetkel plaanitav Estlinki merekaabli osalise võimsuse vabaks kauplemiseks avamine oluline ka seetõttu, et see aitab meil juba praegu õppida tundma vaba turu toimimise reegleid ning valmistuda turu täielikuks avanemiseks aastal 2013.,“ lisas Soone.

Põhjamaade ja Baltimaade energiaturgude ühendamise projekti juhtkomitee esimees Karri Mäkelä hinnangul peaksid eeldused Nord Pool’i eraldi Baltimaade hinnapiirkonna tööle hakkamiseks olema loodud 2008. aasta kolmanda kvartali lõpuks. Seejärel teatatakse tähtaeg, millal energiatootjad, suurtarbijad ning energiakaubanduse ettevõtted saavad reaalselt Nord Pool’is elektrienergiaga kauplema hakata. Baltimaade energiaturu täielik integreerimine Põhjamaade energiaturuga võtab pärast seda aega veel hinnanguliselt 18 kuni 24 kuud.

2007. aasta alguses töösse lülitatud Eesti ja Soome energiasüsteeme ühendav merekaabel Estlink on esimene ühendus Baltimaade ning Põhjamaade energiasüsteemide vahel. Hetkel kommertsalustel toimiv ning Nordic Energy Link ASile kuuluv merekaabel peaks plaanide kohaselt saama Eesti elektrisüsteemi infrastruktuuri osaks hiljemalt 2013. aastal. Pärast seda saab kaabli haldajaks OÜ Põhivõrk ning oksjonitel vabaneb kaabli koguvõimsus kõigi turuosaliste jaoks. Hetkel on kaabel vaid osanike kasutuses.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077