Autor: Mariliis Pinn • 17. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ asub uurima Hiiumaale tuulepargi rajamist

Tuuleparkide arendaja OÜ Nelja Energia ja Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) kirjutasid täna alla uuringulepingule, mille raames hakkab TTÜ uurima Hiiumaale avamere tuulepargi rajamist.

Aasta jooksul uurivad teadlased avamere tuulepargi optimaalset liitumislahendust ja liitumispunkti valikut, tuuleenergia balansseerimise ja reservide võimalust, võimalikku välisühendust, elektrienergia impordi ja ekspordiga seonduvat ning koostööd naaberriikidega, vahendas postimees.ee.

Nelja Energia uurib võimalusi avamere tuulepargi rajamiseks Hiiumaast põhja. Selle pargi võimsus võib küündida kuni 1000 megavatini ja toodang kolme teravatt-tunnini ehk viiekümne protsendini Eestis tarbitavast elektrienergiast.

«Leping on tähtis samm tuuleenergia laialdasema kasutamise uurimisel Eestis. Senisest enam tuleb leida tehnilisi lahendusi, mis võimaldaksid tuule kui saaste- ja kütusevaba energiaallika kasutamist kasvava energiatarbe rahuldamisel,» ütles Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus.

Baltimaade suurima tuuleenergia operaatori Nelja Energia arendatavate maismaa tuuleenergiaprojektide kogumaht on 140 MW.

Aasta lõpuks toodavad firma projektid, sh Pakri ja Viru-Nigula tuulepargid 50 megavatti elektrienergiat. Ülejäänud projektide osas jätkub Kruusi sõnul arendustöö.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077