Nitrofert ei saanud osta Odessa sadamatehast

Ukraina võimud võtsid müügist maha Odessa
sadamatehase, mida soovis osta muude pretendentide hulgas ka Eesti keemiatehas
Nitrofert.

Eesti tehas siiski loodab oksjoni jätkamist, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Kinnitamata andmetel lõi miljardär Dmitri Firtað eelmisel suvel holdingu Group of Dmitry Firtað (Group DF), kuhu kuulub ka Nitrofert, spetsiaalselt selleks, et osaleda nimetatud oksjonis. Firtaðil on ðveitsi kompanii – eksklusiivne gaasitarnija Ukrainasse –RosUkrEnergo aktsiatest 50%. Loogiline, et Firtað unistab, et just tema firma hakkab tootma maagaasist kallist ammoniaaki ja karbamiidi.

Ukrainas aga hakkasid taas puhuma revolutsiooni tuuled. Ukraina Riigivara Fondist teatati Den za Dnjom-ile, et Odessa sadamatehas pannakse müüki alles pärast seda, kui riigis stabiliseerub poliitiline olukord.
Nitroferti peadirektor Aleksei Nikolajevi sõnul teda juba informeeriti ametlikult oksjoni peatamisest. “Sellest, kas oksjonit jätkatakse, pole teatatud,” räägib Nikolajev. Kõik sõltub sellest, milline koalitsioon moodustub Ukrainas, kuni aga olukord seal pole stabiilne, ei oska Nikolajev midagi ennustada.
Odessa sadamatehase peamine pluss Nitroferdi jaoks seisneb selles, et seal on ammoniaagi ümberlaadimise terminal. “See on üks endise NSVL-i territooriumil asuvatest ammoniaagi ümberlaadimispunktidest. Teine asub Ventspilsis. Kuid ammoniaak lõunast, Ukrainast, Venemaalt, meie ettevõtetest läheb ümberlaadimisele peamiselt just Odessasse,” selgitab Nikolajev.

Maailma praktika näitab, et erastamise ärajätmine kitsendab potentsiaalsete ostjate ringi tulevikus. Nikolajev tunnistab, et probleemid oksjoni ümber võivad peletada potentsiaalsed ostjad. Kuid mis on kõige tähtsamaks mõjuriks: hindade ohjeldamatu kasv energiakandjatele, sealhulgas maagaasile. Maagaasi või ka selle tootmise kallidus võib Nikolajevi arvates oluliselt vähendada Odessa sadamatehase rentaablust ning järelikult selle väärtust investorite silmis.

Ukraina juhtiva investeerimiskompanii Dragon Capital juhtiv analüütik Tamara Levtðenko arvas, et Odessa sadamatehase erastamine toimub järgmisel aastal. “Viivitamine vähendab ettevõtte väärtust,” ütles tema.

Oktoobri lõpus tunnistas end Eestis tegutseva Nitroferdi omanikuks Ukraina miljardär Dmitri Firtað. Kohtla-Järvel tegutsev firma Nitrofert toodab Venemaalt tarnitavast gaasist ja viiest protsendist Eesti elektrienergiast mineraalväetisi. 2007. aasta suvel võttis Firtað vastu põhimõttelise tähtsusega otsuse tulla lõplikult varjust välja, et edaspidi ajada täiesti avalikku ja läbipaistvat äri. Praegu hinnatakse tema varandust 2-2,5 miljardile dollarile. Dmitri Firtað kuulub kümne kõige rikkama ukrainlase hulka.

Osale arutelus

  • Annika Matson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

METEC otsib musta metalli keevituse osakonna TOOTMISJUHTI

Tripod Grupp OÜ

30. september 2018

Teabevara