Autor: Agnes Ojala • 18. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia tahab osa Soome tuumajaamast

Eesti Energia kavatseb Soome energiafirmale Teollisuuden Voima esitada taotluse pääseda Olkiluoto tuumajaama projekti osaliseks, kirjutas Kauppalehti.

Eesti Energia on juba ka varem rääkinud sellest, et võib olla huvitatud projektis osalemisest. Praegu on ettevõttel plaanis Läänemeres olevale Estlinki kaablile lisaks ehitada uus 635megavatine merekaabel, mis peaks valmima 2013. aastal.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts informeeris valitsuse liikmeid Eesti Energia Aktsiaseltsi kavandatavast kirjalikust pöördumisest Teollisuuden Voima OY (TVO) poole.

Eesti Energia AS on huvitatud tuumajaama projektis osalemisest selleks, et katta tarbijate kasvavat nõudlust elektrienergia järele pärast olemasolevate võimsuste väljalangemist. Samuti selleks, et mitmekesistada tootmisvõimsuste portfelli ja maandada põlevkivi kui CO2 intensiivse kütuse põletamisega seotud riske.

Leedu uue jaama projekt ning Soome kuuenda reaktori ehitus on kaks reaalset võimalust tuumajaama rajamisel osalemiseks. Arvestades Leedu tuumaprojekti senist kulgu on tõenäoline, et Soome kuues reaktor saab valmis varem kui Leedus kavandatav jaam.

Teollisuuden Voima Oy kavandab neljanda tuumajaama rajamist asukohaga Olkiluotos. Jaama ehituseks vajalike tehniliste ja keskkonnatingimuste täitmise järel võib ehitus alata 2010. aasta alguses. Ehituse kestvuseks hinnatakse 4-6 aastat ning Teollisuuden Voima OY prognoosib uue jaama valmimist 2016-2018.Sisulisi investeerimisotsuseid on võimalik teha alles pärast seda kui projekti on heaks kiitnud Soome valitsus ja parlament.

Olkiluoto jaamade omaniku Teollisuuden Voima OY emafirma Pohjalan Voima on Eesti Energia AS partner Estlinki kaabliprojektis.

Peaministri ülesannetes haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas arvas valitsuse pressikonverentsil, et Eesti Energia osalemisest Soome tuumajaama projektis on valitsuse tasemel vara rääkida. „Eesti Energia on huvitatud Teollisuuden Voima OY projektis osalemisest, et kata tarbijate nõudlust elektri järgi ja mitmekesistada tooteportfelli. Oleme selgelt tuuma jaama rajamise vastu Eestis. Eesti Energia on lahenenud probleemi nii, et näidanud initsiatiivi teiste riikide tuumajaama projektides osalemises, näiteks Leedus. Saadetud kiri on alles lähtepunkt, kõik võtab aega. Soome hakkab projektiga seonduvat alles otsustama 2009. aasta ja sellest kõigest on valitsuse tasemel vara rääkida,“ ütles Lukas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077