13. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Betoonitootjad lämmatavad iseennast

Kinnisvarabuumi kõrghetkel tehtud liiga positiivsete lootustega investeeringud on algaval langusperioodil muutmas betoonitootjate halli kulla hoopis hauakiviks.

"Kas kõik seda julgevad nüüd välja öelda, kuid üleinvesteerimine on vaikselt kohale jõudnud," tunnistas Eesti ühe suurema betoonitootja ASi HC Betoon juhataja Indrek Rahu, kelle sõnul on selle aasta maist käima läinud negatiivne trend. "Firmad on päris korralikult investeerinud, kuid samal ajal pole kasvu jätkunud ja ongi tekkinud langus," märkis Rahu.

Järgmisel aastal ähvardab tootjaid kahjumRahu sõnul võib nii mõnigi betoonitootja lõpetada järgmise aasta miinuses. "Ma usun, et see aasta lõpeb tootjatele positiivselt, kuid järgmist aastat ette ennustades on ka negatiivse tulemusega ettevõtteid," sõnas ta ja ei saanud seda surmkindlalt ka enda puhul välistada. Uutele tulijatele Rahu kohta ei näinud: "Tunnen kaasa neile kõigile, sest enam sellel ärimudelil edukas olla ei saa."

Rahuga on samal meelel E-Betoonelement ASi juhataja Vaido Leosk. "On selge, et investeeringud tootmismahtude suurendamisse pole praegu mõistlikud ja uutel tulijatel on riskid ikka kordades suuremad kui vanadel olijatel," rääkis Leosk. Ta hindas sellel aastal avatava betoonitootja ASi Muuga Betoonelement olukorda eriti keeruliseks.

"Ma arvan, et nende investeering on päris kõrge riskiga, sest elamuehituse sektoris, millesse nemad sihivad, on tulemas langus." Ka enda juhitava firma investeeringute tagasiteenimise kohta ei saanud Leosk anda kindlaid lubadusi. "Eks üleinvesteerimise risk on meilgi, ehkki meie investeeringud lähtusid ka organisatsiooni arengust."

ASi Muuga Betoonelement juhataja Avo Antoni sõnul neil investeeringute tagasiteenimise probleemid puuduvad. "Isegi kui peaks tulema üldine ja järsk majanduslangus, siis pikas perspektiivis on investeeringud tehtud õigel ajal ja kõik on paigas," rääkis Anton, kuid oli kidakeelne tulevikku kommenteerima. "Meil on selle jaoks plaan," märkis ta.

Antoni sõnul võivad probleemid tabada hoopis vanu tegijaid. "Oleme investeerinud nii, et läheks tarvis vähem tööjõudu ja vähem energiat. Seega on probleem pigem mõnel vanal olijal, kes sellejaoks kulutusi pole teinud," sõnas ta.

Sellel aastal müügikasv pidurdubÜleinvesteerimist peegeldab ka betoontoodete müügimahu kasvu prognoosi võrdlemine möödunud aastaga.

Vaatamata tootmisvõimsuste kasvule prognoositakse selleks aastaks müügimahtude kasvu aeglustumist, kasv on võrreldes möödunud aastaga 31% väiksem.

Sellel aastal planeeritakse betoontoodete müügimahu kasvuks 120 000 kuupmeetrit, mis on 55 000 kuupmeetri võrra vähem varasemast aastast. Kokku oodatakse betoonisegude, betoonelementide ning betoontoodetest sillutuskivide ja katusekivide 2007. aasta müügimahuks umbes 1 380 000 kuupmeetrit.

Kiire kasv teeb tootja uljaks

Enno RebaneEesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor

Mina ei oska karta ehitusmahtude suurt vähenemist. Vähenemine on ainult elamupindade sektoris, kuid muude objektide osas mitte. See on aga hea.

Mitmekümneprotsendilised kasvud annavadki vale pildi, kuna kõigil tekib suurem toorme- ja tööjõutarvidus, mis omakorda tekitab mulje, et kõik asjad lähevad müügiks. Nii polegi uute investeeringute tegemine tootmisse täielikult läbimõeldud. Päris uutel tulijatel mina enam plusse näha ei oska.

Vara veel tulevikku ennustada

Jaanus OtsaSkanska EMV ASi tegevjuht

Ühe kvartali tulemuste põhjal mingeid tulevikuennustusi anda ei saa. Faktid on, et majanduskasv on aeglustunud ja kortereid müüakse vähem, kuid ehitusturg ju siiski kasvab.

Loomulikult ehitajana mulle meeldiks, kui betoontoodete hind läheks alla, kuid teiselt poolt poleks kindlasti tervitatav, kui halvima juhtumisel mõni partner peaks oma hindasid hoopis tohutult alla lööma. Selle arvel võib juba hakata kannatama kvaliteet.

Suurimad investeeringud betoonitootmisse OÜ Betoontoode

-

2006. a tootmise käivitamine Jüris - 1,5 miljonit krooni- AS Muuga BetoonelementTäiesti uue tehase avamine enne selle aasta lõppu Muuga sadama territooriumil - 250 miljonit krooni- AS Tartu Maja Betoontooted2007. a Tartus Vahi tööstuspargis uus kaubabetoonisõlm - 40 miljonit krooni2008-2009. a Põltsamaa vallas valmiv laepaneelide tehas - 150 miljonit krooniInvesteering Lätis tootmise laiendamiseks - 100 miljonit krooni- AS BetoneksPeterburi tehase rekonstrueerimine - 100 mln kr2006. a Tallinnas uue tootmisliini avamine - 20 miljonit krooni- AS ALTT2007. a aprillis käivitatud tänavakivitehas Sillamäel - 30 miljonit krooni- AS E-Betoonelement2007. a tehase laiendus - 55 miljonit krooni- AS Rudus Eesti2006. a algul tänavakive tootva ASi Kehra Kivitehas omandamine2007. a käivitunud uus kaubabetoonitehas Lagedil - 40 miljonit krooni- AS HC BetoonInvesteering tehnilisse võimekusse sellel aastal - 30 miljonit krooni

Mis on mis

Betooniturg jaguneb toodangu järgi kolmeks:- kaubabetoon- betoonelemendid (paneelid, karkassidetailid, seinad, trepid jm)- betoontooted (väikeplokid, tänavakivid jm)Allikas: ettevõtted, äriregister, Äripäev

Autor: Äripäev , Sten-Aleks Pihlak

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077