11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

OECD taunib biokütustele peale maksmist

Riiklikud toetused biokütustele tuleb ära lõpetada, kuna praegune tung toetada alternatiivsete energiaallikate arendamist ajab üles toiduainete hinnad ning võib viia mitmete looma- ja taimeliikide looduslike elukohtade hävitamisele, hoiatab Majanduskoostöö ja Arengu organisatsioon OECD.

OECD väidab oma raportis, et poliitikud kallutavad turgu alles proovimata tehnoloogia kasuks, millel on kliimamuutustele vaid väga tagasihoidlik mõju, kirjutas Financial Times.

"Praegune tung biokütuste tootmist suurendada loob teravaid pingeid, mis löövad turud segamini ilma olulist keskkonnakasu andmata," ütlevad raporti autorid.

Uuringu tulemusel suudaksid biokütused energiaga seotud heitmeid vähendada heal juhul vaid 3%. See kasu tuleks aga hirmsa hinnaga, mis muudaks selle maksumaksjate seas väga ebapopulaarseks.

Uuringu järgi kulutab üksi USA aastas 7 miljardit dollarit, et toetada etanooli tootmist. Iga õhku paiskamata jäänud CO2 tonn läheb seega maksma 500 dollarit. ELis võib näitaja olla 10 korda suurema.

Raport soovitab valitsustel lõpetada biokütuste toetamine ning kasutada selle asemel "tehnoloogia suhtes neutraalseid" CO2 makse. Nii leiaks turg ise heitmete piiramiseks kõige parema lahenduse.

OECD uuring paneb küsimärgi alla ka ELi eesmärgi toota aastaks 2020 10% transpordikütusest taimsest toormest. Raporti järgi tuleb toetustest vabanev raha suunata pigem uurimistöösse nn teise põlvkonna kütuste väljaarendamiseks, kus toormeks on näiteks jäätmed.

Täna on vaid kolme liiki biokütust, mida võiks naftale eelistada - Brasiilia suhkur, mida on kerge etanooliks muuta, paberitööstuse kõrvalproduktid ning kasutatud taimeõli.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077