7. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moody's ähvardab langetada Euroopa metsandusfirmade reitingut

Reitinguagentuur Moody's ähvardab alandada Euroopa metsandusfirmade reitinguid, kirjutab Rootsi päevaleht Dagens Nyheter.

Põhjuseks on paberi madalad hinnad ja liigsed tootmisvõimsused. Sellest johtuvad kehvad majandustulemused, neist omakorda reitingute langus ning kallimad laenud.

Moody's hoiatab, et metsandusfirmade laenureitingud võivad alaneda kiiremini kui agentuur kevadel prognoosis. Siis arvestas agentuur, et osad tootmisvõimsused suletakse, eri paberiliikide hinnad tõusevad ning majandustulemused sellest paranevad.

Ootused pole seni täitunud. Alles nüüd hakkab midagi juhtuma. Äsja tegi Soome-Rootsi Stora Enso teatavaks restruktureerimiskava kogumaksumusega 12 miljardit Rootsi krooni.

Rootsi metsandusfirmad on muu Euroopaga võrreldes suhteliselt heas seisus, kirjutab leht, kuid Soome firmadega on hullem lugu. Kõige halvemas seisus on Soome metsaomanikele kuuluv M-real, mis on juba neli aastat järjest kahjumis ning peab tõenäoliselt toomist koomale tõmbama. Lisaks impordib Soome suuri puidukoguseid Venemaalt, mis plaanib oma eksporditolle järsult tõsta.

Ka Saksamaal, Prantsusmaal ja Itaalias on oodata koondamisi, et ületootmist vähendada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077