Autor: Mariliis Pinn • 30. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene energiaettevõtte plaanid põrkuvad ELi barjääridele

Euroopa Komisjon plaanib kärpida Vene energiaettevõtete ambitsioone Euroopa Liidus laieneda, kirjutas The Financial Times.

Konfidentsiaalse töös oleva paberi kohaselt plaanib Euroopa Komisjon võtta kasutusele meetmed, mille kohaselt piiratakse kolmandate riikide ligipääsu ELi energiasektorile, eriti elektri ja gaasivõrkudele. Teise salajase dokumendi kohaselt võib EL energiaturg olla haavatav, mitte ainult energiaga varustamise tõttu kolmandate riikide poolt vaid ka energiavõrkude ülevõtmise pärast kolmandate riikide poolt.

Üks võimalus on nn vastastikkuse klausel, mis hoiaks eemale Venemaa ja Saudi Araabia, kus Euroopa Liidu ettevõtetele kehtivad karmid investeerimispiirangud.

Tagasihoidlikuma plaani kohaselt on Komisjonil õigus iga ostja tausta hoolikalt uurida. Karmima ettepaneku kohaselt kuulutatakse energiaturg strateegiliseks sektoriks, mis tähendav, et enamus mitte ELi võtted ei saa sinna investeerida.

On spekuleeritud, et Venemaa või mõne teise energiarikka riigi riiklik ettevõte nagu Gazprom soovib kontrollida ELi energiaga varustamist. Kui mainutud plaanid ellu viiakse, oleks see tohutu löök Gazpromile, kellel on ambitsioonikad plaanid Euroopas laieneda ja kellele kuuluvad juba energiaettevõtted ELis.

Ettepanekud on seotud Komisjoni plaaniga suurendada konkurentsi ELi energiaturul ja hajutada hirme turu vabaks laskmise ees. Ettepanekud avaldatakse 19. septembril.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077