Autor: Mariliis Pinn • 3. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia I kvartali puhaskahjum oli 141 miljonit krooni

Eesti Energia 2007/2008 majandusaasta esimese kolme kuu müügitulud kasvasid 1,919 miljardi kroonini, ettevõtte ärikasumiks kujunes 168 miljonit krooni.

Eesti Energia I kvartali puhaskahjum oli 141 miljonit krooni. Selle tingisid ajaloo suurimate dividendide maksukuluna tasutav tulumaks 281 miljonit krooni ja 386 miljoni krooni võrra vähenenud heitmekaubanduse erakorraline tulu, teatas ettevõte.

"Esimese kvartali häid müügitulusid ja positiivset ärikasumit toetasid kasvav elektrimüük ja eksport, meie efektiivsusnäitajad on jätkuvalt paranemas ning arvestades kvoodi ostu prognoosi ootame majandusaasta 12 kuu jooksul 800 miljoni krooni piirimaile jäävat puhaskasumit," kommenteeris tulemust Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik. Kaasik lisas, et siiski ei ole täna teada oleva info põhjal võimalik täpselt prognoosida heitmekvootide juurdeostmise vajaduse mõjusid ettevõtte majandustulemustele.

Esimese kvartali tulemusi mõjutasid veel üldise tööjõuturu olukorra tõttu kasvanud töötasud ja põlevkivist toodetud vedelkütuse hinna langus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Eesti Energia elektrimüük jätkas tugevat kasvutrendi, moodustades esimeses kvartalis 2 084 GWh (gigavatt-tundi), mis võrreldes möödunud aasta sama perioodiga on 31% rohkem. Kogu müügist oli moodustas suletud turg 1200 GWh ja avatud turg 709 GWh. Suletud turu elektrienergia tarbimise kasv tuleneb peamiselt Eesti jõudsast majanduskasvust. Müük avatud turul on kasvanud peamiselt seoses ekspordi kasvuga, mis on tingitud 2007. a. algul alanud ekspordist Põhjamaadesse (285 GWh). Lisaks eksportis Eesti Energia möödunud kvartalis võrreldes varasemaga ka Lätti ligi kahe korda rohkem elektrit (226 GWh). Soojusenergia müük vähenes tarbijate efektiivsuse tõttu eelmise majandusaasta esimese kvartaliga võrreldes 50 GWh ning moodustas kvartali lõpuks 256 GWh.

Esimese kolme kuuga investeeris Eesti Energia oma klientidele parema teenuse pakkumiseks 572 miljonit krooni, mis läks rohkem kui poole ulatuses Eesti elektrivõrkude uuendamisse ning ülejäänud osas põlevkivi, vedelkütuste ja elektritootmise tõhustamisesse. Esimese kolme kuu tähtsamad projektid olid mitmete alajaamade uuendamine, pingeprobleemide ja kadude vähendamine ning tootmise poolelt Iru Elektrijaama katla rekonstrueerimine ja Narva Elektrijaamades tuhaärastussüsteemi uuendused.

2007/2008. majandusaasta esimese kvartali olulisimateks iseloomustajateks Eesti Energia jaoks on üle-eestilise mobiilse internetiteenuse KÕU käivitamine ja töös olnud Estlinki merekaabli esimese poolaasta täitumine. Efektiivsemaks töökorralduseks viidi kontsernis esimese kolme kuuga läbi mitmed uuendused - ühinesid Energoremont ja Mäetehnika, müüdi Elektrikontrollikeskus, moodustati eraldi Energiakaubanduse äriüksus ja eraldati AS Narva Õlitehas.

Eesti Energia kontserni majandustulemustes on konsolideeritud energia tootmise, ülekandmise, jaotamise ja müügiga tegelevate ning muid teenuseid osutavate tütarettevõtete tulemused. Eesti Energia majandusaasta algas käesoleva aasta 1. aprillil ning kestab 31. märtsini 2008.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077