31. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL uurib suurte energiakontsernide salalepet

Euroopa Komisjon teatas, et uurib Saksa E.ONi ja Prantsuse Gaz de France’i väidetavat salalepet, mille kohaselt need energiakontsernid lubasid mitte tungida teise turule.

Komisjoni andmeil kestab uurimine juba mõnda aega ja eelmisel aastal tehti andmete hankimiseks reid mõlema firma peakontorisse. Juhul kui ilmneb, et firmad on kokkuleppega rikkunud ELi konkurentsireegleid, võib komisjon määrata neile trahvi, mille maksimaalne suurus on 10% aastakäibest, kirjutas Financial Times.

Komisjoni väitel on kahe energiakontserni vahel olnud lepe, et nad ei müü gaasi teineteise koduturul. E.ONi andmeil peab komisjon ilmselt silmas 1975. a kokkulepet, mida firma kinnituse kohaselt kunagi pole rakendatud ja mis vormiliselt tühistati 2004. aastal.

Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Neelie Kroes on juba pikka aega olnud kriitiline E.ONi, Gaz de France'i jt ELi energiamonopolide suhtes, lubades rakendada nende suhtes konkurentsivastaseid seadusi ja sundida neid lahutama gaasi tootmise ja müügi eraldi firmadeks.

Autor: Äripäev , Tõnis Arnover

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077