Autor: Tiit Elner • 24. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazprom lükkab arenduskulusid edasi

Homme arutab Gazpromi direktorite nõukogu leiukohtade arendamise selle aasta kulude 40 mld rublaste (18 mld krooni) kärbete täpsemaid artikleid, kirjutas Vene ajaleht Gazeta.

Leiukohad, mis saavad nüüd vajalikud investeeringud hiljem, pidid toodangut andma 3-5 aasta pärast. Vene gaasitoodang võib peatselt väheneda, kuna tootmise arendamisse pole piisavalt panustatud, on varem öelnud mitmed autoriteetsed eksperdid.

Gazprom teatas investeeringute edasilükkamisest mais, täpsustamata siis seda objektide kaupa.

Vene gaasimonopol lükkab kaks aastat edasi Urengoi, Zapoljarnõi ja Prirazlomnõi leiukohtadesse planeeritud investeeringud, Shtokmani leiukohas aga kavatseb asetada suurema osa investeeringuist välispartnerite (Prantsuse Total ja teine seni avalikustamata partner) õlule. Suurim kärbe tabab gaasitranspordi süsteemi, mis tähendab Venemaa gasifitseerimise aeglustumist.

Pärast kärpeid jääb tänavuste kapitalimahutuste suuruseks 320 mld rubla (144 mld krooni).

Kärpe põhjusena on ettevõte märkinud soojast talvest tingitud gaasiekspordi vähenemist Euroopasse ja Beltransgazi (2,5 mld dollarit), Sakhalin Energy (7,45 mld dollarit) ning Mosenergo (2,3 mld dollarit) aktsiate ostu. Gazprom ei ole teatanud, et loobuks plaanist toota 2010.a. 640 mld m3 gaasi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077