Autor: Agnes Ojala • 27. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suurim biodiisli tehas sai täna Paldiskis nurgakivi

Täna pandi Paldiski lõunasadamas nurgakivi Baltimaade ühele suuremale biodiisli tehasele.

Tehas hakkab täisvõimsusel tootma 300 tonni loodussõbralikku kütust päevas. AS Biodiesel Paldiski investeerib tehase rajamisse üle 350 miljoni krooni, teatas ettevõte.

Biodiesel Paldiski juhatuse liikme Aigar Ojaotsa sõnul on biodiisli sektoris järgnevatel aastatel oodata tormilist arengut, et jõuda 2020. aastaks ELi seatud eesmärgini tõsta biokütuse osakaal 20 protsendini kogu Euroopa kütuse tarbimisest. "See, et kõik suured naftafirmad teevad täna väga suuremahulisi investeeringuid biokütustesse, on märk sellest, et taastumatud mineraalkütused asenduvad tulevikus biokütustega," kommenteeris Ojaots.

Täisvõimsusel tehas hakkab Paldiskis tööle järgmisel kevadel. Aastas toodab tehas loodusliku toorõli baasil 100 000 tonni biodiislit. Toorõlina kasutatakse rapsi-, soja-, päevalille- või palmiõli, mida tarnitakse nii kohaliku kui ka importkaubana.

"Toorainet ostame nii palju kui võimalik Eestist, kuid hetkel on kohalikul turul saadaolev toorõli kogus suhteliselt tagasihoidlik, kattes meie tehase vajadusest vaid ligikaudu 25%," selgitas Ojaots. Tehase täielikuks varustamiseks kohaliku toormega tuleks Eestis kasvatada rapsi olenevalt saagikusest 90 000 kuni 150 000 hektaril.

Ojaots peab Eestis alternatiivse kütuse tootmise peamiseks eeliseks geograafilist asendit. "Asume rapsi kasvatamiseks soodsate regioonide - Baltimaad, Venemaa, Valgevene ja Ukraina - läheduses ning meid seob sama rööpmelaiusega raudteeühendus. Hea ligipääs merele võimaldab tehast paindlikult toorainega varustada ning eksportida valmistoodangut ka Lääne-Euroopa suurtele turgudele," sõnas ta.

Biodiesel Paldiskil on plaanis 80% toodangust eksportida ning peamiste sihtturgudena näebki ettevõte Lääne-Euroopa riike ja Skandinaaviamaid. Täisvõimsusel tehase planeeritavaks aastakäibeks on miljard krooni.

Biodiesel Paldiski plaanib esialgsete hinnangute kohaselt jõuda 85protsendilise koormuseni 2008. aasta lõpuks, olles võimeline töötlema kogu Eestis kasvatatavatest kultuuridest valmistatava õli. Lisaks tehasehoonele rajab Biodiesel Paldiski krundile mahutipargid toorõlidele ja kemikaalidele, raudtee- ja autolaadimisestakaadid, katlamaja, toorme- ja produktitorustikud sadamakaile ning mitmed abihooned.

Uues tehases saab tööd 35 inimest.

Tehas ehitatakse Pakri poolsaarele Paldiski lõunasadamasse raudteeäärsele 3455 hektari suurusele krundile 700 meetri kaugusele merest. Krunt asub sadama poolt arendatavas tööstuspiirkonnas, mille kohta on koostatud detailplaneering ning rajatud juurdesõidutee ja tehnovõrgud.

Keskkonnasõbralik taastuvatest ressurssidest toodetav biodiisel on väävlivaba ning bioloogiliselt kergesti lagunev ehk ei ohusta pinnast ega põhjavett. Samuti põleb biodiisel puhtamalt kui diiselkütus ning ei sisalda bensooli ega teisi aromaatseid ühendeid.

Biodiesel AS on Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mille omanikeringi kuuluvad naftatransiidi ning biokütuste tootmise ja müügialase kogemusega Aigar Ojaots, Sven Mark ning David Vallner.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077