Autor: Mariliis Pinn • 25. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väo elektrijaama ehitus on alanud

Täna alustab OÜ Digismart Tallinna lähistele Väo karjääri alaleelektri ja soojuse koostootmisjaama rajamist, teatas firma.

2008. aasta detsembris käivituv Väo Elektrijaama ehitusse investeeritakse ligikaudu miljard krooni. Kütusena hakkab Väo eektrijaam kasutama peamiselt puitu ning varukütusena ka osaliselt turvast.

Väo elektrijaama rajava OÜ Digismart juhatuse liige Andres Taukar rõhutas uue jõujaama keskkonna- ja tarbijasõbralikkust.

“Kuna kasutame kütteks vaid puitu ja turvast, on meie toodetav elekter ja soojus nii kodumaine kui ka roheline. Kindlasti suudame vähendada gaasi hinnatõusust tulenevat survet pealinna elanike väljaminekutele. Ja kahtlemata suurendab Väo jaam märkimisväärselt Tallinna kaugkütte tarnekindlust, vähendades sõltuvust nii idanaabri poliitilisest kliimast kui seal talviti pikemalt valitsevatest arktilistest õhumassidest,” ütles Taukar.

Väo elektrijaama võimsus on 23,5 MW elektrit ja 49 MW soojusenergiat. Lisaks saab koostootmisjaam suitsugaaside kondensaatori abil väljastada veel kuni 18 MW soojusenergiat. Aastas planeeritakse Väo elektrijaamas toota umbes 180 GWh taastuvelektrit.

Väo elektrijaama põhiseadmed tarnivad Noviter OY, Siemens AS ja BMH Wood Technology OY. Üldehitustöid teostab KMG Ehitus AS ning projektijuht on AF-Enprima Ltd. .

Projekti toetab Euroopa Liit ”Eesti riikliku arengukava Euroopa Liidu struktuurifondide ”Keskkonnaalase infrastruktuuri arendamise”” meetme raames. Projekti rakendusüksuseks on Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077