25. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Itaalia Eni ja Gazprom plaanivad Euroopasse uut gaasijuhet

Itaalia energiafirma Eni ja Vene Gazprom allkirjastasid nädalavahetusel kavatsuste protokolli uue gaasijuhtme rajamiseks, mis kustutaks Euroopa gaasinälga, kuid suurendaks veelgi ELi sõltuvust Venemaa gaasist.

Uue torujuhtme võimsuseks oleks 30 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas ning pikkus enam kui 900 km. Selle rajamiseks ja rahastamiseks loovad Eni ja Gazprom ühisfirma, kus osalused jagunevad võrdselt, kirjutas Wall Street Journal.

Juhe läheks Musta mere kaldalt Bulgaariasse, kus see hargneks kaheks: üks haru Kreekasse ja edasi Itaaliasse ning teine Ungarisse. Ehitus võiks alata tuleval aastal ja uus torujuhe valmida kolme aastaga. Ajalehe Financial Times andmeil on projekti maksumus ligi 10 miljardit eurot.

Kaks aastat tagasi Eni juhiks saanud Paolo Scaroni strateegia on olla Gazpromile Euroopas tugevaks partneriks. See aitaks kindlustada nii Itaalia energiajulgeolekut kui Eni tulevikku, andes firmale eelise teiste Venemaa nafta- ja gaasimaardlatest huvitatud suurte kütusefirmade ees.

Eni on Euroopas täna Gazpromi suurim klient ja tänu sellele käibelt ELi suurim gaasifirma turuosaga 18%. Mullu novembris pikendas Eni tarnelepinguid Gazpromiga aastani 2035, loovutades vastu osaluse Itaalia gaasi jaemüügi turul. Ühtlasi lubati teha koostööd uute maardlate uurimisel ja hõlvamisel nii Venemaal kui mujal maailmas.

Laupäeval Roomas kavatsuste protokolli allkirjastamisel vihjas Gazpromi juhatuse esimees Dmitri Medvedjev, et Eni võib Venemaal alles jätta osa Jukose oksjonilt ostetud varasid, mis Itaalia firma pidi esialgu Gazpromile edasi müüma. Medvedjev andis mõista, et Gazprom võib jätta kasutamata ostuoptsiooni Eni 20%le naftakompaniis Gazprom Neft.

Itaalia valitsus ei jaga Euroopa Liidu mitmete poliitikute kartusi, et Venemaa võib energiahooba kasutada poliitilise surve avaldamiseks. Lisaks energeetikale on Moskvaga viimasel ajal aktiivselt suhteid arendatud ka lennunduses ja kaitsetööstuses, kirjutas WSJ.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077