Autor: Mariliis Pinn • 30. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: tuumajaama ehitamine on eelkõige majanduslik projekt

Tänasel kohtumisel Leedu majandusminister Vytas Navickasega ütles minister Juhan Parts, et Balti riikide energia-alane koostöö peab tihenema nii firmade, valitsusasutuste kui ka parlamentide tasemel, teatas ministeerium.

“Meil tuleb tagada Balti riikide energiajulgeolek ning selles kontekstis on uue tuumajaama rajamine Leedusse väga oluline projekt,” ütles minister Parts Vilniuses toimunud kohtumisel. “Me oleme huvitatud, et uue Leedu tuumajaama rajamise protsess oleks avatud ja läbipaistev. Praegu Leedu parlamendis toimuv arutelu on oluline ka Eestis toimuva debati jaoks, sest selle tulemusena luuakse seaduslik alus tuumajaama rajamiseks.”

Partsi sõnul pole õige aktsiaportfelli poliitiline jagamine osapoolte vahel, vaid see peaks toimuma majanduslikel alustel, võttes aluseks osanike potentsiaali. “See projekt peaks olema eelkõige majanduslik projekt, kuid on selge, et Leedu jaoks on siin lisaks poliitilisele mõõtmele tähtis ka emotsionaalne aspekt,” ütles Juhan Parts.

Minister Partsi sõnul on väga oluline, et tuumajaama projektiga kaasneks ka Leedu ja Poola vahelise elektriühenduse rajamine. Tema hinnangul suurendaks Poola kaasamine tuumajaama projekti oluliselt selle väärtust. “See samm viiks Balti riigid lähemale ühinemisele Kesk-Euroopa elektrivõrkudega, mis omakorda vähendaks Balti riikide seotust Vene elektrisüsteemiga,” ütles Parts. “Siis on meil julgem olla.”

Lisaks tuumajaama projektile oli kõne all ka Vene–Saksa gaasitoru rajamisega seonduv. Ministrid tõdesid, et NordStreami projektiga paralleelselt on aeg tegeleda põhjalikumalt ka selle projekti alternatiividega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077