Autor: Mariliis Pinn • 18. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elcoteq toob Ungarist abitöökäsi

Paari päeva eest saabus Elcoteqi Tallinna tehasesse tööle 50 ungarlast ja järgmisel nädalal lisandub neile töökätele veel teist samapalju, kirjutas Äripäev.

"Ühest küljest tulevad ungarlased meie juurde õppima tootmist, mis lähiajal Ungari tehasesse ümber kolitakse," märkis Elcoteqi kommunikatsioonijuht, kuid lisas, et Tallinna tehases kasvab lähiajal tootmismaht ning kohapealt paari nädalaga sadakond töötajat leida on keeruline.

Elcoteqi esindaja selgitas, et elektroonikasektori eripära ongi lõppturu muutustest tingitud tellimuste suur kõikumine, millele tuleb kiiresti reageerida. Tihti ei ole jutt kuudest, vaid nädalatest.

"Oleme alustanud töötajate leidmiseks kampaaniat raadiotes ja Linnalehes," märkis ettevõtte esindaja.

Seekordne töötajate vahetamine eri riikide tehaste vahel pole Elcoteqile esimene kogemus, ent varem on liikunud väiksem hulk inimesi. "Paar kuud tagasi käis üheksa meie operaatorit Saksamaal ja kümmekond inimest õpib Hiinas, enne kui sealt tootmine meile Tallinna kolitakse," rääkis firma kommunikatsioonijuht.

Tallinna tehas on kontsernis hinnatud, kuna Hiina tehasega võrreldes on siin töö kvaliteetsem. "Tellijad võivad eri põhjustel nõuda tootmise kolimist ühte või teise riiki. Meil tuleb olla paindlik," sõnas esindaja.

Kui ELis saab töötajaid lühi- ja pikaajaliselt liigutada suuremate probleemideta, siis kolmandatest riikidest tööjõu riiki lubamisel on valitsus olnud üsna jäik. Eilsel valitsuse pressikonverentsil lubas aga majandusminister Juhan Parts, et kolmandatest riikidest töötajate sissetoomise bürokraatiat vähendatakse.

"Protseduurid, mis võimaldaks kolmandatest riikidest siia töölisi tuua, on arutult aeganõudvad ja keerukad," tunnistas Parts, ent rõhutas, et immigratsioonipoliitikat ei liberaliseerita.

Majandusministeeriumi töörühm plaanib kaotada mitme ministri formaalse otsuse nõude. Samuti ei pidanud Parts vajalikuks senist nõudmist, et välisriigi töötaja peab paberite vormistamiseks füüsiliselt Eestisse saabuma. "Kasutada võiks edukalt ka ettevõtja garantiid," pakkus majandusminister.

Parts toonitas veel, et oluline on soodustada kvalifitseeritud tööjõu lubamist Eestisse. See tähendab, et tuleb kehtestada minimaalne palgasumma, mida ettevõtja peab välisriigi töötajale maksma. "Alla Eesti keskmise palga see olla ei saa," ütles Parts.

Elcoteqi saabunud ungarlased saavad siin veedetud kuu eest oma Ungari tehase tavapärase palga, millele lisandub komandeeringutasu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077