Autor: Mariliis Pinn • 11. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA leidis makaronitootja

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet sõlmis eile lepingu OÜ Malsena’ga, kes Euroopa Liidu siseturu reguleerimise eesmärgil kokku ostetud teravilja eest toodab 505 tonni makarone.

Heategevusorganisatsioonide vahendusel jõuavad makaronid Eesti puudustkannatavatele inimestele, teatas amet.

Toiduabi on üks Euroopa Liidu turukorralduslik meede, mille eesmärk on anda osa varem turu reguleerimiseks sekkumisvarudesse ostetud toiduaineid heategevuse käigus puudust kannatavatele inimestele. Samuti on meetme eesmärgiks vähendada sekkumisvarudes oleva tooraine kogust.

Eesti osalemise toiduabi skeemis otsustas Põllumajandusministeerium ning Euroopa Komisjon eraldas sekkumisvarudest skeemi rakendamiseks vajaliku teravilja koguse.

“Euroopa Komisjoni poolt on eraldatud skeemi rakendamiseks 3000 tonni teravilja ning riigihanke käigus pidid ettevõtted pakkuma, kui palju heategevusorganisatsioonide poolt taotletud toiduaineid nad selle koguse vilja eest on valmis tootma,” selgitas PRIA sekkumise, eraladustamise ja kvoodi büroo juhataja Lily Hantson toiduabi tootja valimise põhimõtet.

Kuigi riigihankes välja pakutud toiduainete nimekirjas oli kokku viis erinevat artiklit, oli ettevõtte huvi vaid makaronide tootmise vastu. “PRIA nö. tasub toodetud 505 tonni makaronide eest 2012 tonni teraviljaga. Tootja ei pea neid makarone just sellest konkreetsest teraviljast tootma, vaid võib kasutada oma toorainet,” täpsustas Hantson. Toiduabi skeemi rakendatakse Eesis tänavu esmakordselt, paljudes teistes liikmesriikides on sellist meedet rakendatud juba aastaid.

Puudustkannatavad inimesed selgitasid välja heategevusorganisatsioonid, kes andsid ka PRIAle teada, millist kogust ja milliseid toiduaineid toiduabina vaja oleks. Abimakaronide transpordi organiseerib hanke võitnud OÜ Malsena, kes toimetab kogused heategevusorganisatsioonide poolt soovitud kohtadesse. Heategevusorganisatsioonid organiseerivad toiduabi jõudmise sealt edasi abivajajateni.

Esimene kogus 23,1 tonni tarnitakse sihtasutusele Sotsiaaltöö keskus Sõbra käsi veel sel nädalal, kokku on tarnekohti 29. Hantsoni sõnul jõuab esialgse kava kohaselt viimane osa 505 tonnist makaronidest heategevusorganisatsioonideni käesoleva aasta 26. juuniks.

Soovist toiduabi skeemi rakendamises osaleda on teada andnud ning enda poolse toiduainete vajaduse PRIAle esitanud Eesti Punane Rist, Sihtasutus Sotsiaaltöö keskus Sõbra Käsi ja Rapla Vabakogudus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077