3. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene gaas lööb toasooja hinna lakke

Iru elektrijaam tahtis tallinlaste soojahinda tõsta peaaegu poole võrra, sest Vene gaas kallineb lähiajal ligi kaks korda.

Iru elektrijaamale müüdava gaasi hind tõuseb lähikuudel kiiresti. Eilsest maksab 1000 kuupmeetrit gaasi 2500 krooni, aasta lõpuks jõuab hind 3060 kroonini. Tuleva aasta alguse gaasihinda ei oska aga ennustada mitte keegi, kirjutas Postimees.

Kulude katmiseks tahtis um shy;bes pooli tallinlasi soojaga varustav Iru jaam tõsta hinda 40 protsenti. Esmaspäeval elektrijaam küll nii suure hinnatõusu taotlusest loobus, aga on selge, et gaasihinna tõus sunnib siiski peale suure hinnahüppe.

Energiaturu inspektsiooni andmeil püsib gaasi hind suurettevõtteile praegu vahemikus 2500–3000 krooni tuhande kuupmeetri eest.

Eesti Gaasi müügidirektor Raul Kotov lausus, et vana hinnakokkulepe Iru jaamaga lõppes ja kõnelused Iru jaamaga jätkuvad. Ta märkis, et selles po shy;le midagi ebaharilikku, et tuleva aasta gaasihind on teadmata. Tema sõnul on juba aastaid nii, et tuleva aasta hind selgub eelneva aasta teisel poolel.

"Poliitilise olukorra mõju on kõige keerulisem kommenteerida, eeldaks, et hind võrdsustub järgmisel aastal Soomega," kommenteeris Kotov. "Raske öelda, kas poliitiline koefitsient on Eestile müüdava gaasi hinnas sees."

Gazprom teatas juba mullu, et kavatseb Baltimaadele müüdava gaasi hinna tõsta Euroopa tasemele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077