Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 26. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuda ja Lamboti koostöö lõppenud

Tere suuromanik Oliver Kruuda asus eile senise juhi Kadi Lamboti kohale, mis jahmatas teiste piimatööstuste juhte.

Kruuda võttis eile ootamatult üle Eesti suurima piimatööstuse Tere ASi juhtimise pärast seda, kui senine juht Kadi Lambot esitas lahkumispalve.

"Tegin otsuse, et ma ei taha tulevikus koos Terega edasi minna ja ettevõtte omanikel ning aktsionäridel on võimalus teha veel paremat tööd," ütles Lambot eile õhtul Äripäevale.

Lambot: mingit tüli pole"Kuna otsus tuli minu initsiatiivil ning teised juhatuse liikmed moodustasid minu tiimi, siis Oliver soovis, et saaks ilma vanade liikmeteta üksi edasi minna," põhjendas Lambot kogu juhatuse lahkumist. Ta lisas, et tüli omanikega, sealhulgas Kruudaga, ei ole.

Juhatuse liikmetest jätkab tootmisdirektorina vaid Ülo Kivine. Siret Liivamägi ja Rein Parelo lahkuvad ettevõttest.

Lamboti kinnitusel oli lahkumine korraks jutuks juba ka eelmise aasta sügisel, aga siis lepiti kindlalt kokku, kuidas edasi minna. Lamboti sõnul arutati küsimust uuesti mõne nädala eest ja otsustati, et lahkuminek on mõlemale parim. Seda vaatamata sellele, et Lamboti sõnul üritas Kruuda teda korduvalt ümber veenda.

Kruuda tahab ära kolida Kruuda ütles eile õhtul, et juhtkonnaga suuri erimeelsusi polnud. Kruuda märkis, et ees seisavad mitmed suured otsused, teiste seas piimatööstuse kolimine Tallinnast välja. "See on väga tõsine teema, tahan selle ise ära teha," lausus Kruuda.

Küsimusele, kas kaalute ka mõne teise piimatööstuse ülevõtmist, vastas Kruuda: "Tere on heas vormis ettevõte. Me teeme lähiajal veel paar tehingut, kuid nendest ette ei räägi."

Konkurendid: väga ootamatu uudis, mille taga raske näha ratsionaalset põhjendust

Konkureerivate piimatööstuste juhid pidasid Tere juhatuse vabastamist ootamatuks ja väheratsionaalseks otsuseks.

"Mis asja? Alles täna hommikul rääkisin Kadi Lambotiga," oli OÜ Põlva Piim Tootmine juhi Aivar Häelmi vastus aripaev.ee küsimusele, mis põhjusel võis Oliver Kruuda Lambotil minna lasta.

Häelm andis selgelt mõista, et see uudis tuli talle suure üllatusena. "Kui ma ise ei oleks hetkel Põlva piimafirma juht, siis kutsuksin Kadi Põlvasse tööle," kommenteeris ta.

Häelm lisas, et piimatööstus on tegelikult väga meestekeskne valdkond. "Kui Kadi alles ametisse tuli, siis me meestega arutasime, et eks näis, kaua ta vastu peab, kuid Kadi tõestas ennast väga ruttu," rääkis ta.

Küsimusele, kas lahkumise põhjus võis peituda turuosas, vastas Häelm, et ei oska seda öelda. "Tere on alati olnud siseturu vaieldamatu liider."

"Mulle oli see väga ootamatu uudis," ütles Rakvere Piima juht Jaanus Vihand. "Vaadates Tere viimase aja kasumeid, on siin taga ratsionaalseid otsuseid väga raske näha."

Vihand kommenteeris Kruuda lubadust konkurentide hingamisruumi ahendada: "Oht on muidugi olemas. Aga kui ta seda teeb, siis enda arvel. Hinnasõjast ei võida Tere midagi."

Ka Valio Eesti juhatuse liige Mati Virves ütles, et Tere juhatuse tagasiastumise uudis tuleb talle täieliku üllatusena.

Taust

- Tere on Eesti suurim piimatööstus, mille suuromanik on Oliver Kruuda.- Eelmise aasta edukalt lõpetanud Tere astus mullu esimesi samme, et kolida tootmine Tallinnast välja. Pärnu maanteel asuv tootmishoone müüdi 170 miljoni krooniga maha.- Uut asukohta pole veel valitud, kaalumisel on Viljandi ja Paide.- Veebruari lõpus rääkis Tere tollane juht Kadi Lambot, et plaan on ära kolida 2009. aasta alguseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077