Autor: Agnes Ojala • 16. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ plaanib luua kaasaskantava elektrijaama

Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ) hakatakse välja töötama kaasaskantavat elektrijaama ja vesinikkütuse tootmise tehnoloogiat.

Homme, 17. aprillil, allkirjastavad TTÜ rektor Peep Sürje ja OÜ Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus koostööleppe, mille tulemusena tulemusena valmib mitmekülgne mikroelektrijaam ja keskkonnasõbralik vesinikust autokütus, teatas ülikool.

Koostöö koosneb kolmest etapist. Esimese kahe etapi tulemusena arendatakse välja kütuseelemendil põhinev mitmekülgne mikroelektrijaam, millega saab toota üheaegselt nii elektri- kui ka soojusenergiat.

"Antud projektis kütuseelemendi tehnoloogilise arendusega ei tegeleta, vaid uuritakse parimaid võimalusi juba saadaolevate lahenduste hulgast. Koos kaasaskantava vesiniku- või vedelgaasimahutiga moodustub täiuslik komplekt energia tootmiseks suvalises kohas. Eriti oluline on see piirkondades, kus elektrivõrk pole saadaval," selgitas OÜ Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus.

"Eestis toodetakse umbes 90% elektrist vanamoodsates elektrijaamades, kus kasutegur on vaid 26%. Täna kaotame Eestis ligi 80% kütuste võimalikust energiast. Mikroelektrijaama abil soojuse ja elektri tootmisel saame kasuteguriks ca 80% ja kadudeks vastavalt 20%," lisas Kruus. Projekti tulemusena valmib umbes pooleteise aasta pärast mikroelektrijaama prototüüp, mille põhjal on võimalik alustada elektrijaama seeriatootmist.

Kolmandas etapis loodetakse leida lahendused tuuleenergiast vesiniku tootmiseks ning selle kogumiseks ja säilitamiseks. "Vesinik on erakordselt keskkonnasõbralik ja suure tulevikuperspektiiviga autokütus. Arvestades tänapäeval üha suurenevat vajadust loodussõbraliku taastuvenergia järele, näeme just sellel projektiosal vägagi suurt rakendust," kinnitas TTÜ tehnoloogia- ja innovatsioonikeskuse juhataja Indrek Jakobson.

Projekti on partnerina kaasatud Norra energeetikaettevõte Vardar, kelle esindajad osalevad ka lepingu allkirjastamisel. Tegemist on energeetikakontserniga, kuhu kuuluvad hüdroelektrijaamad aastatoodanguga 3 TWh (ligikaudu 50% Eesti tarbimisest), samuti elektrivõrgud, kaugküte, energiakaubandus ning tuuleenergia projektid. Lisaks on Vardaril juba mitmeaastane kogemus kütuseelementide arendamisel.

OÜ Nelja Energia on taastuvenergia ettevõte Baltikumis, kelle opereerimisel või arendamisel on kuus maismaa tuuleparki koguvõimsusega 120 MW ning lisaks Hiiumaa avamere tuulepark koguvõimusega ca 1000 MW. Ettevõte tegeleb ka teiste taastuvenergia liikide nagu biomass, hüdro- ja päikeseenergia kasutuselevõtuga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077