Autor: Mariliis Pinn • 30. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tullio Liblik rajab koos Mõisa ja Tamjärvega kolme tuuleparki

Saaremaa ärimees Tullio Liblik rajab koos Jüri Mõisa ja Hannes Tamjärvega mandril kolme tuuleparki, mille ehitusmaksumuseks kujuneb kuni miljard krooni, kirjutas Meie Maa.

“Jämedalt öeldes maksab ühe megavati tuuleenergia võimsuse paigaldamine miljon eurot ning meil on kavas rajada Virtsu kaks tuuleparki koguvõimsusega 13,8 ja Paldiskisse üks tuulepark ligi 50-megavatise koguvõimsusega,” lausus Tullio Liblik.

Jüri Mõisa kinnitusel võib projekt maksma minna rohkemgi kui 64 miljonit eurot ehk 998 miljonit krooni. “Hinnad on pidevalt tõusnud ja nüüd arvestatakse megavatise võimsuse rajamiseks 1,2 miljonit eurot,” osutas Mõis.

Kui Virtsu on Liblikul ja Hansapanga asutajatel Mõisal ja Tamjärvel kavas paigaldada kuus tuulegeneraatorit, siis Paldiskis pole nende arv veel teada, kuna tulevase tuulepargi ala detailplaneering on alles menetlemisel. Virtsus on ehitusload juba kätte saadud, tuulikud tellitud ning pannakse suure tõenäosusega käesoleval aastal bensiinijaama lähedusse ka püsti.

Saaremaale pole suurärimeeste kolmikul kavas tuuleparki rajada, kuna Tullio Libliku sõnul jääb liitumisvõimsusest vajaka. “Tehnilised võimalused kahjuks ei võimalda Saaremaale rajada, ehkki tuuleenergia tootmiseks on saarel väga head tingimused,” selgitas ta.

Nii Liblik kui Mõis peavad tuulest raha jahvatamist väga perspektiivikaks ettevõtmiseks. Tuuleparkide rajamises vaid investorina kaasa lööv Jüri Mõis kinnitas, et tegu on tema praeguse suurima investeeringuga. “Igal juhul on see kindlasti tasuv ettevõtmine,” kinnitas ta.

Tullio Libliku sõnul on ärikontseptsiooni koostamisel šnitti võetud mujalt maailmast. “Oleme vaadanud, mida see tööstusharu mujal maailmas endast kujutab ja jälginud trende. Mujal on tuuleenergeetika kujunenud väga perspektiivikaks ettevõtmiseks ja usume, et nii läheb ka Eestis,” rääkis Tullio Liblik.

Seda enam, et riigikogu võttis veebruari keskel vastu uue elektrituruseaduse, mis võimaldab oluliselt tõsta Eesti Energiale müüdava tuuleenergia hinda.

Liblik, Mõis ja Tamjärv pole ettevõtmise ainsad osalised. Lisaks suurärimeestele on projekti investeerinud veelgi partnereid, kes aga avalikkuse seas nii tuntud pole.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077