Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 27. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paldiski sadam Möldriga tülis

Paldiski Põhjasadama naftaärimeestest omanikud Aleksei Tšulets ning Aleksander Nakonetšnõi ja kohalik linnavõim eesotsas linnavolikogu esimehe Jaan Möldriga veavad vägikaigast Põhjasadama kai kasutusloa pärast.

Paldiski linnavalitsus keeldus andmast kasutusluba Põhjasadama kaile, millele linnaametnikud olid kolm aastat varem ehitusloa väljastanud ning veel eelmise aasta aprillis kinnitanud, et "kasutusloa andmiseks takistusi ei ole".

Põhjasadama omanike üllatuseks hakkas Paldiski linnavalitsus nõudma maaomaniku luba kai ehitamiseks, mis kinnitatud detailplaneeringu kohaselt oli juba valmis ehitatud. "Ehitusluba on väljastatud vastavalt ehitusseadusele ja Paldiski linna ehitusmäärusele. Kumbki neist dokumentidest ei nõua maa kasutusõiguse esitamist," selgitas Paldiski linnavolikogu esimees Jaan Mölder, miks Paldiski linnavalitsus maakasutuluba kohe ei küsinud. Möldri sõnul tegutses Põhjasadam ilma maaomaniku Eesti Vabariigi loata omal vastutusel.

"Kuna käesolevaks ajahetkeks on Paldiski linnavalitsusele antud olukord teada, siis lähtuvalt seadusest puudub võimalus kasutusloa väljastamiseks," nentis Mölder.

Meetritepikkuse kirjavahetuse tulemusena Põhjasadama, Paldiski linnavalitsuse, Harju maavalitsuse ja maa-ameti vahel selgus tõsiasi, et Eesti riigis ei olegi riigiasutust, kelle pädevuses oleks otsustada merepõhja kui riigivara kasutusse andmine. Eestis levinud sadamaehituspraktika kohaselt on seni piisanud riigi väljastatud veekasutusloast, mis on Põhjasadamal olemas.

Seda leitud seaduseauku kasutabki Mölder nüüd Paldiski Sadamate ASi omanike kinnitusel ettekäändena ning tegelikku põhjust tuleb otsida hoopis mujalt. Sadama nõukogu esimehe Aleksei Mürisepa sõnul on Mölder sadama arengut takistanud sellest ajast peale, kui end Möldri sõbraks nimetanud viinatööstur Igor Savenkov, kes oli 24% sadama aktsiate omanik, erimeelsuste tõttu Põhjasadama praeguste suuromanike Nakonetšnõi ja Tšuletsiga oli sunnitud sadamaärist välja astuma. Koos Savenkoviga loobus tulusast sadamaärist ka Paldiski endise linnapea Urmas Kärdi juhitav 25% sadama aktsiate omanik Brando Kinnisvara, mida Mürisepa sõnul esindas Jaan Mölder. Eesti Ekspressi andmetel arvasid Möldri poliitilised vastased toona, et sadama tegelike omanike seas võis olla ka Mölder ise.

Paldiski Sadamate ASi juhatuse esimehe Robert Antropovi sõnul on Mölder sadamaomanikele otse välja öelnud, et nood tegelevad Paldiskis vale äriga ning mingit sadamat sinna kunagi ei tule. "See pilt minu akna all häirib mind," olevat Mölder öelnud.

Möldri hinnangul on Paldiski Sadamate ASiga seotud isikud ise oma probleemides süüdi ning oma e-kirjas Äripäevale soovitas ta neil lähtuda Eesti Vabariigi seadustest, nagu seda Paldiski volikogu ja linnavalitsus on teinud.

Paldiski linnavalitsus oli muutliku meelega

november 1999 - valitsus määrab Paldiski Põhjasadama akvatooriuminovember 2002 - kehtestatakse Põhjasadama detailplaneeringoktoober 2003 - Paldiski linnavalitsus annab ehitusloa kai nr 6 rajamiseksmai 2005 - algab kai ehitusjuuli 2005 - Jaan Mölder ja Igor Savenkov astuvad sadama omanikeringist väljaaprill 2006 - koostatakse ehitise ülevaatuse akt, milles märgitakse, et "kasutusloa andmiseks takistusi ei ole"mai 2006 - Paldiski Sadamate AS esitab linnavalitsusele kasutusloa taotlusemai 2006 - Paldiski linnavalitsus nõuab esmakordselt maaomaniku luba kai ehitamiseksmai 2006 - tihe kirjavahetus sadama valdaja, linnavalitsuse, Harju maavalitsuse ja maa-ameti vaheljuuni 2006 - Paldiski linnavalitsus keeldub kasutusloa väljastamisestjuuni 2006 - veebruar 2007 - kirjavahetus jätkub. Lahendust seni veel ei ole.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077