16. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi tuumajaamas on tõsised turvaaugud

Rootsi tuumajaamade turvalisuse müüdi lõhkunud Forsmarki jaama kaks reaktorit on määramata ajaks seisatud, tiksudes ööpäevas miljoneid kroone kahjumit.

Kolmapäeval keelas Rootsi tuumaenergeetika järelevalve SKI reaktorite käivitamise enne ohutusmeetmete põhjalikku kontrolli. Täna arutatakse ametliku kutse esitamist ÜRO Rahvusvahelisele Tuumaenergia Agentuurile (IAEA), et see probleemse jaama ja võib-olla ka ülejäänud Rootsi reaktorite turvameetmed üle vaataks, kirjutas Äripäev.

"Tahame kindlad olla, et teiste reaktorite ohutusrutiinides ei ole puudusi. Tegemist võis olla üksikjuhtumiga, kuid see võib olla ka laiem probleem," teatas SKI.

Forsmarkile tähendab iga seisatud reaktor ööpäevas 8-12 miljonit krooni saamata tulu, ütles tuumajaama uus juht Jan Edberg Rootsi raadiole, avaldades lootust, et ehk kahe kuu pärast töötab jaam jälle täisvõimsusel.

Eelmine juht lahkus läinud nädalal päevapealt, kui kolmest reaktorist kaks jälle seisati ja ilmnesid uued ohutusnõuete eiramise faktid. Ühe reaktori tihendis leiti defekt, mis võinuks avarii korral raskendada selle likvideerimist. Kontrollimiseks seisati ka teine sama konstruktsiooniga reaktor.

Lisaks ilmnes, et defektsest tihendist neli aastat tagasi võetud proovid ei jõudnudki laboratooriumisse ning et ka suvel võetud proovide analüüsimisega venitati mitu kuud. Kogu selle aja töötas reaktor kindluseta, et kõik turvasüsteemid toimivad.

Tähelepanu tõmbas Forsmark läinud suvel intsidendiga, kus elektrikatkestus lõi rivist välja kaks neljast varugeneraatorist, mis pidid kontrollima reaktori seiskamist. Mõnede arvates hoidis suurõnnetuse ära suur vedamine. "See on veidi nagu loterii," ütles jaama projekteerimisel osalenud insener. Elektrikatkestus oleks võinud rivist välja viia kogu süsteemi.

Forsmarki sisejuurdluse järgi oli suvine intsident juba pikemat aega firmas kestnud turvameetmete allakäigu kulminatsioon. Läinud suvel jaamas toimunud renoveerimistööde ajal registreeriti 22 õnnetusjuhtumit, 25 töötaja kontrollimisel tuvastati kolmel alkoholijoove.

Veel selgus, et jaamast oli kolme aasta vältel keskkonda pääsenud rohkem radioaktiivset kiirgust, kui personal teadis. Kogused ei olnud ohtlikud, kuid Rootsi kiirguskaitse instituudi teaduri Leif Mobergi sõnul on väga halb, et nii tõsist asja nii kaua ei märgatud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077