15. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liive: tuumajaam võib tulla plaanitust suurem

Suurem tuumajaam, mille ehitamiseks läheb rohkem raha - selle võib kaasa tuua Poola kaasamine projekti.

Intervjuu Eesti Energia juhi Sandor Liivega pärast kohtumist Leedu peaministriga.

Millest rääkisite Gediminas Kirkilasega?

Põhiteema oli ikka uue tuumajaama projekt. Meil oli väga avatud ja otsekohene diskussioon.

Mis seisus projekt praegu on?

Projekt on sellises seisus, et tuleb lahendada kaks olulist küsimust. Esimene on Leedu sisepoliitiline küsimus. Tuleks vormistada seadus, mis lubab Leedul tuumajaama ehitada, ning seejärel peaks riigi parlament selle vastu võtma. Meie põhisoov on see, et seadus tuleks võimalikult investorisõbralik.

Kui suurt osalust Eesti projektis ikkagi tahab?

Mis puudutab osalusi, siis selle ümber käivad diskussioonid laua taga. Sellepärast ei tahaks hakata meie positsioone välja käima. Tõsi on, et praegu on kõigil kolmel riigil üks kolmandik projektist, kuid kui tahame Poolat kaasata, peame kõigepealt arutama, mitu protsenti on iga riik nõus oma osalusest talle loovutama.

Mitu protsenti oleks Eesti nõus andma?

Ei taha läbirääkimisi ajakirjanduse vahendusel pidada. Eks see sõltub sellest, kui palju keegi tulevikus energiat osta tahab.

Kas on muutunud Eesti võimaliku investeeringu suurus? Varem ütlesite, et see võib jääda 20 miljardi krooni kanti.

Lõplik investeeringu suurus sltub kolmest asjast: kui suur tuleb jaam, milliseks kujuneb megavati hind ning kui palju me sealt ostame.

Eestis ametlikul visiidil viibiv Leedu peaminister Gediminas Kirkilas ja Eesti peaminister Andrus Ansip rõhutasid Stenbocki majas antud pressikonverentsil Balti riikide energiakoostöö tähtsust.

"Tahame Ignalina tuumajaama ehitamise projektiga kiiresti edasi liikuda. Eesti jaoks ei ole oluline niivõrd tulevane aktsiate jaotus, kuivõrd kiire edasiminek," ütles Eesti peaminister.

Ansipi sõnul oleks otstarbekas, et pärast 2013. aastat, kui Eestil tekib tõsisemaid probleeme süsihappegaasi jt heitmetega, võiks Ignalina abil katta 25-30% Eesti energiavajadusest. Eriti kui seal toodetava elektri hind on samal tasemel praegu Narvas toodetava elektri hinnaga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077