Autor: Mariliis Pinn • 5. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fazer Eesti uus jahuladu alustas täisvõimsusel tööd

Eelmise aasta lõpus valminud Fazer Eesti uues jahulaos on testperiood edukalt läbi saanud ning algab töö täiel võimsusel, teatas ettevõte.

Investeering uusima tehnikaga varustatud jahulao rajamiseks ulatus 11,5 miljoni kroonini. Tänu uuele jahulaole kasvas jahusilode mahutavus Fazer Eestis kahekordseks. Fazer Eesti AS tootmisdirektori Priit Põderi sõnul on Fazeri jahuladu üks esimesi Eestis, kus kasutatakse leibade ja saiade valmistamisel kuiv-abitoorainete automaatset doseerimissüsteemi. “Uus hoone ja tehnika on Fazeri leibade ja saiade tootmist tublisti tõhusamaks ja efektiivsemaks muutnud. Jahuladu võimaldab meil mahutada varasemast 60 tonni rohkem toorainet,” ütles ta.

Fazer Eesti uus jahuladu mahutab neli suurt 40-tonnise mahutavusega ja neli väikest 9-tonnise mahutavusega jahusilo. Jahulaos on kõik toimingud automatiseeritud – leibade-saiade retseptid on sisestatud arvutisse ning toorainete doseerimine toimub samuti arvuti abiga.

Kui varem kaaluti abitoorained tootmisruumides taignasõlmede vahetus läheduses, siis nüüd teeb selle töö ära automaatika, võimaldades need kätte saada ühest ja samast punktist koos jahude ja vedelikega retseptipõhiselt. “Märkimisväärne on uue süsteemi täpsus ja ülevaatlikkus – iga väiksemgi kõrvalekalle fikseeritakse ning abitoorained kaalutakse lõppkokkuvõttes 10-grammise täpsusega,” selgitas Põder uue doseerimissüsteemi eeliseid.

Fazer Eesti AS on asutatud 1993. aasta aprillis. Täna töötab Fazer Eesti AS neljas tulemusüksuses (Fazer Pagarid, Fazer Amica, CloettaFazer ja Candyking) ligi 900 inimest. 2005. aastal tootis Fazer Eesti ca 8075 tonni pagaritooteid, mis on saadaval kõigis jaekettides ja suuremates kauplustes üle Eesti. Lisaks sellele töötavad 33 Eesti suuremas jaekaupluses Fazeri pagarikojad, kus küpsetatakse kohapeal ahjusooje värskeid pagaritooteid. Ettevõtte käive ulatus 2005. aastal ligi 296 miljoni kroonini ning kasum oli 7,3 miljonit krooni. Fazer on Eesti Toiduainetetööstuse, Eesti Leivaliidu ja Eesti Rukki Seltsi liige.

Fazer Eesti kuulub Fazer Gruppi, mis sai alguse 1891. aastal asutatud perefirmast. Ettevõte tegutseb täna üheksas riigis, valmistades pagari- ja kondiitritooteid ning pakkudes ka toitlustusteenust. Fazer Grupi käive oli 2005. aastal ligi 1 miljard eurot, kontsern annab tööd ligi 14 800 inimesele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077