Autor: Mariliis Pinn • 1. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Säästva Eesti Instituut: viieminutiline elektriseadmete väljalülitamine on rumalus

Kuigi rahvusvaheline organisatsioon «L'pour the Planete» kutsub täna kogu maailma üles viieks minutiks elektriseadmed välja lülitama, ei ole see Eesti keskkonnaspetsialistide hinnangul mõistlik tegu.

Säästva Eesti Instituudi projektijuht Raimo Oinus ütles Postimees Online'ile, et tänaseks väljakuulutatud ettevõtmine, mille kohaselt peaksid ka eestlased lülitama enne kella 21 viieks minutiks elektriseadmed välja, ei ole mitte kõigi keskkonna kaitsmisega seotud organisatsioonide initsiatiiv. Pealegi on kavandatav aktsioon olemuselt ebapädev ja võib anda soovitule vastupidise tulemuse.

«Kurja juur on Ameerika Ühendriigid, kes oma majanduse heaolu nimel on aastakümneid eiranud ilmselget vajadust kiiresti üha kasvavat energia tarbimist, sh ka arutut raiskamist, ohjata,» rõhutas Oinus.

«Efekt on umbes samasugune, kui kõik jätaksid homse hommikukohvi joomata ning oleksid seejärel iseendaga hirmsal kombel rahul ja tunnetaksid hinges, kuidas maailma veeprobleemid lahenduse leiavad,» märkis ta.

«Kui Eestis lülitaksidki kodutarbijad oma seadmed viieks minutiks välja, ei väheneks reaalselt Narva Elektrijaamade kateldes põletatud põlevkivi ja õhku paisatud heitmete hulk.»

«Maailma parandada saab pisitasa igaüks: tarbides nii energiat kui ka kõiki teisi asju läbimõeldult ja mõistlikult,» rõhutas Oinus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077