Autor: Mariliis Pinn • 19. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silbet tahab uue tehase ehitada

AS Silbet kaalub võimalust ehitada veel üks poorbetoonist ehitusplokkide tootmise tehas, mis aitaks praegu suure nõudlusega toodangu väljalaset kaks korda suurendada, kirjutas Põhjarannik.

Praegu peab ettevõte läbirääkimisi Saksa firmaga tulevase tehase jaoks vajalike seadmete hankimiseks – neile pannakse erilist rõhku.

„Meile ei tee praegu muret mitte niivõrd uute töökohtade loomine, kuivõrd töö tootlikkuse tõstmine, mis annaks võimaluse toota rohkem väiksemate kulutustega, see aga omakorda aitaks meie töötajate palka suurendada,“ ütles ASi Silbet direktor Vjatšeslav Šlõk. „Need skeemid, mida me oleme siiani kasutanud, ei lase palka tõsta nii, nagu me tahaksime. Kuigi mullu detsembris oli keskmine palk 10 000 krooni neto, tahaksime märksa suurema palgani jõuda. Kuid seda tootlikkust, mitte hindu kasvatades.“

Olemasoleva tehase kõrvale kerkima pidava uue tehase maksumust hinnatakse 100 miljonile kroonile. Selle võimsus peaks olema 160 000 kuupmeetrit plokke aastas. Vjatšeslav Šlõki sõnul on praegu ainuüksi Venemaalt tulnud tellimus sellisele kogusele toodangule. Läti aga tahaks saada plokke poolteist korda rohkem, kui Silbet praegu sinna saata suudab.

„Kuid see on väike. Aga näiteks Venemaa, sealhulgas Peterburi, on ehitusplokkidest puupaljas ja vähemalt lähema viie aasta jooksul ei suuda nad seda defitsiiti katta,“ rääkis Vjatšeslav Šlk. „Uut tehast kavandades orienteerume loomulikult Peterburi turule ja loodame poliitikute arukusele. Meie uue tehase ehitamise otsus sõltub paljuski sellest, kas naabriga tulevad vabad majandussuhted.“

2006. aastal müüs Silbet 116 000 kuupmeetrit plokke, seda on 30 000 kuupmeetrit rohkem kui 2005. aastal. Tänavu on kavas müüa 160 000 kuupmeetrit. Seoses tootmismahu suurendamisega kaks korda suureneb ka põlevkivi elektrijaamade jääkaine – põlevkivituha kasutamine. Kokku on AS Silbet ja selle eelkäijad 45 aasta jooksul suutnud teiseselt kasutada ligi 4 miljonit tonni põlevkivituhka. „Me mitte lihtsalt ei anna toodangut, vaid kasutame ka maksimaalselt ära kogu põlevkiviressursi, utiliseerime soojusenergeetika tootmise jääke ning tahame jätkata selle tootmise arendamist,“ märkis Vjatšeslav Šlõk.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077