Autor: Mariliis Pinn • 18. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartlase tulus äri pruugitud tuulegeneraatoritega

OÜ Turbotecnic Group ostab Euroopast kokku kasutatud tuulegeneraatoreid, võtab need juppideks, veab Tartusse ning müüb pärast renoveerimist uutele tuuleelektri tootjatele, kirjutas Äripäev.

Äril on jumet. Neli aastat tagasi asutatud OÜ Turbotecnic Group eelmise aasta kasum 22 miljoni krooni suuruse käibe juures oli 4,6 miljonit krooni. Praeguseks on firma kolm töötajat uuendanud 15 elektrienergiat tootvat tuulikut ja töös on neli tuulegeneraatorit, mis lähevad USAsse Kansasesse. Järge ootavad viis generaatorit Iirimaale ning tellimus Malaisia valitsuselt, kes tahab tuuliku panna džunglis tööle koos diiselgeneraatoriga.

Turbotecnicu juhataja, TPI telemehaaniku haridusega Kaido Schmidt puutus esimest korda tuulegeneraatoritega kokku 90ndate lõpus, kui ta töötas ühe Taani firma tegevjuhina. Mõni aasta hiljem tekkis koos tulevase äripartneri, taanlase Leif Pinholtiga idee hakata demonteerima Euroopas oma aja ära elanud väikese võimsusega tuulegeneraatoreid ning need pärast vuntsimist uutele soovijatele maha müüa.

"Kuna maa on Euroopas väga kallis, vahetatakse 1,5 MW võimsusega tuulegeneraatoreid välja kolm-neli korda võimsamate vastu," räägib Schmidt. "Samas on mujal maailmas väga palju neid, kes tahavad tegeleda just väikese võimsusega tuulikutega."

Äripartnerite vahel on kindel tööjaotus. Taanlane ostab kasutatud tuulikuid kokku ja otsib renoveeritud seadmetele ostjaid. Eestlane toob tuuliku Tartusse, vahetab kulunud osad välja, uuendab elektroonikat, värvib korpuse üle ja paneb seadme uues kohas püsti.

Turbotecnic annab oma tööle kaheaastase garantii ehk sama palju, kui tehased annavad uuele seadmele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077