Autor: Agnes Ojala • 15. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stora Enso: metsa võib raiuda rohkem

Metsafirma Stora Enso tellimusel TNS EMori läbi viidud uuringust selgus, et eestlaste teadmised peale kasvava ja maha raiutava metsa suhtest ei vasta tegelikkusele. Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse andmeil võib metsa raiuda rohkem.

Kuigi alates 2001. aastast on Eesti metsades Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse andmeil juurdekasv ületanud raiemahtu, arvab neli viiendikku TNS Emori küsimustele vastanuist senini, et metsa raiutakse täna rohkem kui seda peale kasvab.

"Raie kõrghooaeg Eesti metsades jäi 90ndate teise poolde ja sajandivahetusse ning tundub, et sinna on jäänud ka inimeste teadmised," kommenteeris uuringutulemusi Eesti metsade üle statistikat pidava Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse direktori asetäitja kohusetäitja Enn Pärt.

"Võib öelda, et uuringutulemustest kõlama jäänud mure liigraie pärast on asjatu, pigem peitub Eesti metsades suur hulk kasutamata potentsiaali," sõnas ta, tuues selle kinnituseks tõiga, et alates 2001. aastast pole ühelgi aastal raiutud Eestis nii palju metsa kui riiklik arengukava seda võimaldaks.

Raiemahud Eestis on vähenenud alates 2000. aastast, samal ajal kui juurdekasv on jäänud suhteliselt samale tasemele. 2005. aastal raiuti Eestis 6,9 miljonit tihumeetrit puitu ja juurde kasvas 11,7 miljonit tihumeetrit.

Uuringu tellinud Stora Enso Metsa nõukogu esimehe Rait Hiiepuu sõnul võib inimeste kartusest aru saada, kuna erametsandus Eestis ärkas varjusurmast alles koos taasiseseisvumisega. "Siiski on olukord tänaseks palju muutunud ning selle asemel, et lasta metsal üle kasvada või võsaks muutuda, julgustame meie erametsaomanikke oma metsaga teadlikult tegelema," sõnas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077